Przepis na ogórki po kozacku nie jest tak znany jak inne przetwory, ale zdecydowanie zasługuje na ogromną popularność. Zamiast więc po raz kolejny robić ogórki w miodzie, z kurkumą, z chilli czy ogórki z curry, wypróbujcie tę nowość, a z pewnością nie będziecie żałowali. Składniki są proste, a przygotowanie banalnie proste. Musicie tylko pamiętać o 1 kluczowym składniku, który nadaje im cały smak i aromat.
Jak zrobić ogórki po kozacku?
Przepis na ogórki po kozacku wyróżnia się spośród wszystkich innych nietypową zalewą, gdyż bazą całego smaku jest tutaj musztarda. Możecie więc kojarzyć też te przetwory jako ogórki w musztardzie, choć ogórki kozackie również są bardzo popularną nazwą.
Sam przepis nie jest natomiast skomplikowany, bo oprócz musztardy występują tu klasyczne składniki, które zawiera niemal każdy przepis na ogórki do słoików, czyli woda, ocet, cukier i sól. Do tego równie popularny zestaw przypraw, czyli koper, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca i ziarnisty pieprz.
Opcjonalnie ogórki po kozacku można też zrobić z dodatkiem innych warzyw, takich jak marchewka czy cebula. Wystarczy pokroić je w cienkie plastry i upchnąć w słoiczkach razem z gruntowymi ogórkami. Sami wybierzcie więc swój ulubiony zestaw składników, a jedyne, czego tu musicie przypilnować, to odpowiednie proporcje oraz odpowiednio wyrazista musztarda, która nada całości wyjątkowy smak.
Jaka musztarda do ogórków po kozacku?
Aby ogórki po kozacku był odpowiednio wyraziste i pełne głębokiego aromatu, nie możemy żałować do nich musztardy. Robiąc zalewę, na każdy litr wody trzeba jej dodać aż około 5-6 łyżek. Jeśli chodzi o to, jaką musztardę wybrać, to zdecydowanie najlepiej sprawdzą się tutaj pikantne musztardy, takie jak sarepska, chrzanowa, rosyjska czy Dijon. Jeśli jednak nie przepadacie za ostrymi smakami, to oczywiście możecie wybrać łagodne warianty, ale uwierzcie nam, że wtedy ogórki kozackie nie będą aż tak smaczne.
My dodatkowo polecamy jeszcze wymieszać dwa rodzaje takiego żółtego sosu ze słoiczka i do klasycznej musztardy dodać też trochę tej francuskiej, która wyróżnia się dodatkiem całych kuleczek gorczycy. Dzięki temu otrzymamy jeszcze ciekawszy smak, a podczas jedzenia gotowych przetworów, gorczyca będzie przyjemnie chrupała nam pod zębami.
Przepis na ogórki po kozacku
Składniki:
- 4 kg niewielkich ogórków gruntowych,
- 2 litry wody,
- 2 szklanki octu,
- 3 szklanki cukru,
- 6 łyżek soli,
- 10 łyżek ostrej musztardy (np. sarepskiej, rosyjskiej czy Dijon),
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- dodatki: baldachy kopru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca.
Przygotowanie:
- Czyste i wyparzone słoiki wypełniamy po równo koprem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, ziarnistym pieprzem i gorczycą. Niewielkie ogórki gruntowe dokładnie myjemy i ciasno upychamy w słoikach.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą oraz 2 rodzajami musztardy i wszystko dokładnie mieszamy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami i dokładnie zakręcamy pokrywki.
- Tak przygotowane ogórki po kozacku pasteryzujemy w garnku przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.

















