Ogórki po warszawsku to jeden z najprostszych, a jednocześnie najpyszniejszych przepisów na domowe przetwory z warzyw. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i zalewa, przygotowana według sztywnej proporcji, a gotowe słoiki postoją długo i nie zepsują się. Zobaczcie dokładną recepturę i postępujcie według wskazówek, a tak przygotowane ogórki w słoikach zachwycą każdego.

Jak się robi ogórki warszawskie?

W naszych spiżarniach co roku pojawiają się ogórki kiszone, korniszony oraz wszelkiego rodzaju przetwory w aromatycznych zalewach. Popularnymi wariantami są ogórki z kurkumą, miodem, curry, chili czy w musztardzie, ale mało kto robi ogórki po warszawsku, a to jeden z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych wyborów. Aby je zrobić, wystarczy bowiem tylko kilka składników, bo oprócz ogórków, do słoików wrzucamy też pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki marchewki. Do tego jeszcze tylko prosta zalewa na bazie klasycznych składników, takich jak woda, ocet, cukier i sól. A na sam koniec przyda się jeszcze garść aromatycznych przypraw, czyli koper, ziele angielskie i gorczyca. Jak więc widzicie, produkty są tanie i dostępne w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Jedyne, czego trzeba tu dopilnować, to odpowiednie proporcje oraz 1 ważna zasada, dotycząca zalewy.

Ogórki po warszawsku - o tym trzeba pamiętać

Wiele przepisów na przetwory z ogórków robi się wypełniając słoiki gorącą zalewą, ale ogórki po warszawsku są wyjątkiem, gdyż mieszanka wody, octu, cukru i soli musi być całkowicie zimna. Najpierw więc zagotowujemy wszystkie te składniki w dużym garnku, a następnie odstawiamy płyn do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy zalewamy nim ogórki w słoikach. Potem trzeba już tylko dokładnie zakręcić wieczka i przystąpić do krótkiej pasteryzacji, aby ogórki po warszawsku przetrwały w spiżarniach przez całą zimę i wciąż były idealnie twarde, chrupiące i wyraziste w smaku. Zobaczcie dokładne proporcje i przepis krok po kroku, a wszystkie przygotowane słoiki wyjdą perfekcyjnie i nic się nie zepsuje.

Przepis na ogórki po warszawsku

Składniki:

  • świeże ogórki gruntowe (najlepiej niewielkie),
  • kilka marchewek,
  • cebula,
  • marchew,
  • 3 litry wody,
  • 0,5 litra octu,
  • 90 g cukru
  • 75 g soli,
  • baldachy kopru,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka gorczycy.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodą z octem, cukrem i solą. Dorzucamy też kilka sztuk ziela angielskiego i wszystko dokładnie mieszamy, a gdy płyn zacznie wrzeć, odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy zalewę do całkowitego wystudzenia.
  2. W międzyczasie szykujemy słoiki (dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy), marchew i cebulę obieramy i kroimy w plasterki, a ogórki szorujemy i odcinamy im końcówki.
  3. Następnie na dno każdego słoika wrzucamy koper i trochę gorczycy. Potem wsypujemy też pokrojoną marchew i cebulę, a na koniec ciasno upychamy ogórki.
  4. Tak przygotowane słoiki wypełniamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy szczelne wieczka i wkładamy przetwory do garnka, wyłożonego na dnie czystą ściereczką. Całość zalewamy wodą i pasteryzujemy ogórki po warszawsku pod przykryciem przez około 5 minut. 
  5. Później ostrożnie wyjmujemy słoiki z garna i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a dopiero potem przenosimy do spiżarni lub piwnicy.