Ogórki w słoikach na zimę można zrobić na dziesiątki sposobów, dorzucając do marynaty przeróżne dodatki i przyprawy, jednak ten przepis jest absolutnym hitem. Nie trzeba tu zbyt wiele kombinować, bo do podstawowych składników wystarczy dorzucić tylko 1 łyżeczkę czegoś ekstra, a smak i aromat gotowych przetworów będzie niepowtarzalny. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przygotujcie takie ogórki na zimę.

Ogórki po królewsku - przepis z 1 wyjątkowym dodatkiem

Ogórki po królewsku robi się w octowej zalewie z dodatkiem miodu i to właśnie on nadaje im cały smak i aromat. Przepis ten znany jest również po prostu jako ogórki w miodzie, ale możecie go spotkać często pod nazwą sałatka królewska do słoików na zimę. Wszystko dlatego, że w tej recepturze ogórków nie marynuje się w całości, tylko kroi najpierw w plasterki, które można od razu wygodnie podawać na talerz jako dodatek do obiadu. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Zobaczcie, czego będziecie potrzebowali.

Jak się robi ogórki z miodem?

Aby przygotować ogórki po królewsku wystarczy woda, ocet, cukier, sól i oczywiście główny bohater, czyli dobrej jakości miód. Oprócz takiej bazy w słoikach musi się pojawić jeszcze tylko koper i gorczyca, choć opcjonalnie można tam też dorzucić ząbek czosnku, papryczkę chili, ziele angielskie czy ziarna czarnego pieprzu. 

Wracając jednak do miodu, możecie tu użyć dowolnego rodzaju słodkiego składnika ze słoiczka. Najmniej polecamy jednak miód gryczany, ze względu na jego charakterystyczną goryczkę, która, choć ma swój urok, to akurat w tym przepisie nie do końca dobrze się komponuje.

Sam proces przygotowania jest prosty, a jedyne, o czym musicie tu pamiętać, to odpowiednie proporcje każdego ze składników. Kluczowy jest tu odpowiedni stosunek wody do octu oraz idealne wyważenie soli i słodyczy, aby nie przesadzić i nie stworzyć z takich przetworów deseru. Zobaczcie więc dokładny przepis na ogórki po królewsku z miodem i przygotujcie od razu dużo czystych słoików, bo już po pierwszym spróbowaniu pokochacie te przetwory i będziecie chcieli więcej. 

Przepis na ogórki po królewsku

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych,
  • 150 ml wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 100 g cukru,
  • 1 czubata łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie myjemy, a następnie odcinamy im końcówki i kroimy warzywa w plasterki dowolnej grubości. Można je też wcześniej obrać, jednak nie jest to konieczne, szczególnie jeśli macie młode, jędrne ogórki o cienkiej skórce.
  2. Tak przygotowane plasterki posypujemy solą i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok.
  3. W międzyczasie przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy w garnku wodę z octem i cukrem. Następnie całość studzimy i dopiero gdy zalewa lekko przestygnie, dodajemy miód i dokładnie go rozpuszczamy. 
  4. Czyste, wyparzone słoiki wypełniamy 
  5. Duży słoik dokładnie myjemy i wyparzamy, a następnie wypełniamy gałązką kopru i gorczycą. Teraz dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy je do naczynia. Całość wypełniamy ciepłą zalewą tak, aby zostało około 1 centymetra wolnego miejsca od zakrętki.
  6. Następnie dokładnie zakręcamy wieczko i wkładamy słoik do garnka, wyłożonego czystą ściereczką. Wszystko zalewamy wodą do połowy wysokości słoika i pasteryzujemy przez około 5 minut od momentu wrzenia wody. Potem już tylko ostrożnie wyjmujemy słoik z garnka i odstawiamy go do całkowitego wystudzenia. 
  7. Tak przygotowane ogórki po królewsku w miodzie można jeść już po tygodniu, ale z powodzeniem przetrwają w słoiku przez całą zimę.