Dawniej, gdy zbliżały się święta, każda pani domu wyciągała maszynkę do mięsa i przekręcała, najlepiej 3 razy twaróg do masy. Potem wyciągała makutrę i kręciła ser na gładką masę. Bolały ręce i często mąż pomagał ukręcić twaróg, by żadna gródka nie była wyczuwalna w masie. Sernik był i nadal jest obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Ale już nie trzeba męczyć się z twardym twarogiem. Z pomocą przychodzi ser z wiaderka, co znacznie ułatwia pracę. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to jakość sera, by końcowy wypiek wyszedł pyszny, bez zakalca.

Leciutki sernik z wiaderka

Do przygotowania tego leciutkiego i puszystego sernika potrzebujecie 1 kg sera z wiaderka, 10 jajek i jeszcze kilka dodatków. Ale gwarantujemy, że gdy skosztujecie pierwszy kawałek, zapomnicie o czasie i pracy, jaką włożycie w jego przygotowanie. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o przepis.

Do zrobienia sernika potrzebujecie:

na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka
  • 180 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na masę serową:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 żółtek
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (40 g)
  • 275 ml mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

na pianę:

  • 10  białek (pozostałe z ciasta i masy)
  • 1,5 szklanki cukru

Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm

Nastawcie piekarnik na 170 stopni C.
Przygotujcie na początku ciasto. Żółtka utrzyjcie z masłem, dodajcie mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Połączcie na gładkie ciasto.
Blaszkę posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie przygotowane ciasto wyklejając blaszkę dokładnie. Nie martwcie się, że będzie cienka warstwa, podczas pieczenia podrośnie.
Teraz czas na masę serową. Utrzyjcie żółtka z cukrem waniliowym, dodajcie ser, budynie, olej i na końcu dolejcie mleko. Wszystko dokładnie zmiksujcie, by powstała jednolita masa.
Następnie pozostałe po żółtkach białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajcie cukier i dalej ubijajcie, aż cukier się rozpuści.
Pianę dodajcie do masy serowej i delikatnie, najlepiej dużą łyżką wymieszajcie wszystko. Pamiętajcie by mieszać delikatnie i tylko w jedną stronę. Masa powinna być w miarę luźna. Wyłóżcie gotową masę serową na wyłożoną ciastem formę.
Włóżcie do nagrzanego piekarnika na około 45-55 minut. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie otwierajcie drzwiczek do czasu, aż sernik wystygnie. Godzina powinna wystarczyć. Inaczej opadnie.

Czym ozdobić sernik z wiaderka?

Sernik z wiaderka możecie podawać jedynie posypany cukrem pudrem. Ale możecie też przygotować pyszną polewę czekoladową, albo posmarować domowym kajmakiem.