Dobry krem to gwarancja udanego deseru, a ten jest absolutnie niezawodny. Pasuje do wszystkiego, więc przyda się niezależnie od tego, czy szykujecie tort, ptysie, karpatkę czy muffiny. Smakuje karmelem, ale jego konsystencja zupełnie nie przypomina ciągnącego się kajmaku sklejającego zęby. Jest lekki i puszysty jak chmurka, więc trudno się od niego oderwać.

Domowy krem karmelowy jak z najlepszej cukierni

Kremy do tortów i ciast często wymagają zrobienia długiej listy zakupów i stosowania skomplikowanych technik cukierniczych. Okazuje się jednak, że można zdecydowanie prościej. Zapomnijcie o serku mascarpone, kajmaku z puszki czy aromatach. Potrzebujecie tylko 3 prostych składników, czyli masła, cukru i śmietanki kremówki.

Ten krótki i nieskomplikowany skład w zupełności wystarczy do zrobienia kremu niczym z najlepszej cukierni, ale cały sekret tkwi w naprzemiennym miksowaniu i chłodzeniu. To właśnie ta metoda gwarantuje doskonałą gęstość i puszystość bez żadnych grudek. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak krok po kroku i przetestujcie tę recepturę we własnej kuchni.

Jak zrobić krem karmelowy lekki jak chmurka?

Przepis na krem karmelowy zaczynamy od przygotowania karmelu, a więc podgrzewamy w garnku 250 g cukru, nie mieszając go do momentu, aż całkowicie się nie rozpuści. Gdy stanie się już płynny, dodajemy 60 g masła i wszystko energicznie łączymy trzepaczką. Kiedy składniki się połączą, wlewamy 200 ml śmietanki i znów wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa stanie się gęsta i gładka, odstawiamy ją z palnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Gdy karmel wystygnie, przekładamy go do lodówki na 15-20 minut, aby lekko się schłodził. Teraz zaczyna się najważniejsza część, gdyż ubijamy go mikserem przez 20 sekund, a następnie chowamy do zamrażarki na 10 minut, po czym znów ubijamy. Po tym czasie masa powinna stać się bardzo puszysta i lekko jak obłoczek.