Młode ziemniaki najczęściej jemy ugotowane z koperkiem, albo podsmażone na maśle. Do tego mizeria, jajko sadzone i nie ma lepszego obiadu na letnie popołudnie. Ale młode ziemniaki są tak doskonałe w smaku i delikatne w konsystencji, że żal byłoby je wykorzystywać tylko w tej postaci. Sałatka z młodych ziemniaków to zawsze rozkosz dla podniebienia. Dziś mamy dla was niecodzienny przepis na sałatkę ziemniaczaną, bo jest zielona.

Zielona sałatka z młodych ziemniaków

Ta wyjątkowo aromatyczna sałatka składa się z młodych ziemniaków, pachnącej bazylii i soku ze świeżej cytryny. Do tego orzechy i kilka dodatków i otrzymujemy coś wspaniałego dla podniebienia. Taka sałatka z powodzeniem może zastąpić obiad. Gwarantujemy, że będziecie ją robić non stop.

Sałatka ziemniaczana pesto

Do tej sałatki idealnie pasują młode ziemniaki o zwartej konsystencji, tak by podczas krojenia, po ugotowaniu nie rozleciały się, tylko zachowały ładny kształt. Można też zamiast ugotowanych dodać do sałatki upieczone ziemniaki na grillu, albo na patelni. Będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Żeby przygotować tę aromatyczną sałatkę ziemniaczaną potrzebujecie:

  •     1 kg młodych ziemniaków
  •     3 szklanki liści bazylii (lub 1/2 bazylii + 1/2 świeżego szczypiorku)
  •     6 łyżek oliwy
  •     1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich lub orzeszków pinii i mała garść do posypania na wierzchu
  •     Sok z 1/2 cytryny
  •     2 ząbki czosnku startego
  •     1 szczypta soli morskiej
  •     parmezan do dekoracji

Ziemniaki wyszorujcie, opłuczcie i ugotujcie w osolonej wody, ale tak, by się nie przegotowały, ale też, by widelec bez problemu wbił się w środek.  10 - 15 minut powinno wystarczyć. Po tym czasie odlejcie wodę i pozostawcie ziemniaki do ostygnięcia.
W międzyczasie wrzućcie wszystkie składniki na pesto do blendera i połączcie w jednolita masę, ale tak, by zachowały się drobinki.
Zmiksujcie 3 szklanki liści bazylii, 6 łyżek oliwy, 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 szczypta soli morskiej, 1/3 szklanki prażonych orzechów włoskich lub orzeszków pinii.

Gdy ziemniaki przestygną pokrójcie je w grubsze plastry albo w ćwiartki i połączcie z przygotowanym pesto. Przełóżcie do miski i posypcie na wierzchu startym parmezanem i prażonymi orzeszkami.