Gastronomiczni minimaliści, właściciele małych kuchni lub osoby, które lubią wielozadaniowe gadżety, kierują się jedną, wspólną zasadą – odpowiedni sprzęt to podstawa. Dlatego, jeśli bliska jest Wam idea posiadania urządzenia, które spełni całą listę oczekiwań w kuchni, to blender kielichowy zdecydowanie wart jest uwagi.
Czas na zdrowe smoothie
Idealnie smoothie niezależnie od pory roku? To możliwe! Sięgamy po domowe zapasy mrożonek z lata. Z takimi składnikami bez obaw poradzi sobie blender kielichowy Tefal Ultrablend. Zamrożone truskawki, maliny, jagody z niewielką ilością wody i pozostałymi ulubionymi, świeżymi produktami możemy zblendować dosłownie w kilka chwil. Wszystko za sprawą unikalnej technologii sześciu ostrzy ze stali nierdzewnej. Blender, który poradzi sobie z kostkami lodu, przyda się również do przygotowania napojów na gorące dni – w wersji bezalkoholowej, jak i propozycje dla dorosłych.
W sezonie na najsmaczniejsze owoce jagodowe, nowalijki czy cytrusy możemy przygotować smoothie i koktajle pełne witamin – pomoże w tym innowacyjna technologia Nutrikeep TM, zachowująca nie tylko wyśmienity smak wykorzystanych składników, ale przede wszystkim ich wartości odżywcze. Sekretem urządzenia jest odsysanie powietrza z kielicha przed blendowaniem. Efekt to pyszna dawka przeciwutleniaczy i bardzo soczysty wygląd smoothie.
Obłędna zupa krem
Popularne zupy krem nie kojarzą się jedynie z obiadkami dla dzieci. Aromatyczna, dobrze doprawiona i - co ważne - aksamitna w smaku zupa krem to pozycja, którą znajdziemy w menu niejednej renomowanej restauracji. Taki sam efekt możemy uzyskać w domu! Pod warunkiem, że wykorzystamy sprzęt, który będzie odpowiedni do blendowania gorącego jedzenia. 1300W w blenderze to parametr dający możliwość bardzo dokładnego rozdrabniania rozmaitych składników na zupę krem, bez potrzeby ich wystudzania. Termoodporny szklany kielich o pojemności 1,75 l to najlepszy wybór do przygotowania przepisów kulinarnych, gdzie temperatura może przekroczyć 110 stopni C.
Przepis na zupę z dawnych odmian warzyw i czipsy z parmezanu
Liczba osób 6 - Przygotowanie 20 min. - Gotowanie 30 min.
Składniki: 100 g pasternaku, 150 g rzepy Golden Ball, 150 g topinamburu, 100 g ziemniaków, 1 żółta cebula, odrobina masła, 1 łyżeczka ususzonego tymianku, 500 ml wody, 1 kostka bulionu warzywnego, 50 g startego parmezanu,
- Obierz ziemniaki, rzepę, pasternak i topinambur. Obierz również żółtą cebulę. Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki.
- Do miski blendera do przygotowania na ciepło włóż wszystkie warzywa. Dodaj masło, ususzony tymianek oraz kostkę bulionu warzywnego. Wlej wodę i wybierz program „Soupeˮ. Naciśnij na przycisk „Start/Stopˮ.
- W tym czasie przygotuj czipsy z parmezanu. Podgrzej piekarnik na 180°C. Na blaszce wyłożonej papierem tłuszczoodpornym połóż małe ilości (jedna łyżeczka) parmezanu. Dobrze spłaszcz. Włóż do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu połóż czipsy na wałku do ciasta i odczekaj, aż ostygną.
- Podawaj zupę z czipsami z parmezanu.
Porady: Dodaj kilka plastrów wędzonego, grillowanego boczku na chwilę przed podaniem.
Zobacz także: Mrożone warzywa - właściwości i zastosowanie
Gładkie pesto i sos do makaronu
Baza produktów do potrawy to istotna część przepisu, ale często to dodatki wieńczą kulinarne dzieło. Domowe pesto i własnej roboty sos – takimi specjałami warto się pochwalić i wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Za pomocą blendera kielichowego połączymy na gładką masę liście bazylii, orzechy, kawałki sera, tworząc tym samym pastę, która uratuje nasz obiad z makaronem w roli głównej lub zapewni ekspresowe przekąski na gorąco w postaci bruschetty z pomidorami. Z sosem pomidorowym, grzybowym czy sosem do sałatki pójdzie równie gładko i szybko! Ułatwi to wygodny w użyciu ekran dotykowy blendera kielichowego i intuicyjne funkcje.
Przepis na sos holenderski
Liczba osób 4 - Przygotowanie 12 min. - Gotowanie 15 min.
Składniki: 4 żółtka jaj, sok z połówki cytryny, 70 ml wody, 250 g masła, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz
- Do miski blendera do przygotowania na ciepło włóż żółtka jak, wodę, sok z cytryny i masło pokrojone w kostkę. Wybierz program „Hot Sauceˮ i naciśnij przycisk „Start/Stopˮ.
- Na koniec programu dodaj śmietanę i dopraw. Naciśnij przycisk „miksowaćˮ i ustaw prędkość na 2 przez 2 minuty.
- Wlej sos do miski i podaj je natychmiast lub utrzymaj w cieple w kąpieli wodnej (bain marie).
Porady: Możesz zmiksować ponownie sos kilka sekund przed podaniem, będzie miał pienistą konsystencję.
Jak widać, wachlarz możliwości z blenderem kielichowym w kuchni jest naprawdę szeroki! Wystarczy wybrać ulubione produkty, sezonowe lub mrożone, odpowiedni przepis i do dzieła! Przygotowanie potraw będzie naprawdę proste, sprawne i wygodne.
Komentarze