Gastronomiczni minimaliści, właściciele małych kuchni lub osoby, które lubią wielozadaniowe gadżety, kierują się jedną, wspólną zasadą – odpowiedni sprzęt to podstawa. Dlatego, jeśli bliska jest Wam idea posiadania urządzenia, które spełni całą listę oczekiwań w kuchni, to blender kielichowy zdecydowanie wart jest uwagi.

Czas na zdrowe smoothie

Idealnie smoothie niezależnie od pory roku? To możliwe! Sięgamy po domowe zapasy mrożonek z lata. Z takimi składnikami bez obaw poradzi sobie blender kielichowy Tefal Ultrablend. Zamrożone truskawki, maliny, jagody z niewielką ilością wody i pozostałymi ulubionymi, świeżymi produktami możemy zblendować dosłownie w kilka chwil. Wszystko za sprawą unikalnej technologii sześciu ostrzy ze stali nierdzewnej. Blender, który poradzi sobie z kostkami lodu, przyda się również do przygotowania napojów na gorące dni – w wersji bezalkoholowej, jak i propozycje dla dorosłych.

W sezonie na najsmaczniejsze owoce jagodowe, nowalijki czy cytrusy możemy przygotować smoothie i koktajle pełne witamin – pomoże w tym innowacyjna technologia Nutrikeep TM, zachowująca nie tylko wyśmienity smak wykorzystanych składników, ale przede wszystkim ich wartości odżywcze. Sekretem urządzenia jest odsysanie powietrza z kielicha przed blendowaniem. Efekt to pyszna dawka przeciwutleniaczy i bardzo soczysty wygląd smoothie.

Obłędna zupa krem

Popularne zupy krem nie kojarzą się jedynie z obiadkami dla dzieci. Aromatyczna, dobrze doprawiona i - co ważne - aksamitna w smaku zupa krem to pozycja, którą znajdziemy w menu niejednej renomowanej restauracji. Taki sam efekt możemy uzyskać w domu! Pod warunkiem, że wykorzystamy sprzęt, który będzie odpowiedni do blendowania gorącego jedzenia. 1300W w blenderze to parametr dający możliwość bardzo dokładnego rozdrabniania rozmaitych składników na zupę krem, bez potrzeby ich wystudzania. Termoodporny szklany kielich o pojemności 1,75 l to najlepszy wybór do przygotowania przepisów kulinarnych, gdzie temperatura może przekroczyć 110 stopni C.

Przepis na zupę z dawnych odmian warzyw i czipsy z parmezanu

Liczba osób 6 - Przygotowanie 20 min. - Gotowanie 30 min.

Składniki: 100 g pasternaku, 150 g rzepy Golden Ball, 150 g topinamburu, 100 g ziemniaków, 1 żółta cebula, odrobina masła, 1 łyżeczka ususzonego tymianku, 500 ml wody, 1 kostka bulionu warzywnego, 50 g startego parmezanu,

  1. Obierz ziemniaki, rzepę, pasternak i topinambur. Obierz również żółtą cebulę. Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki.
  2. Do miski blendera do przygotowania na ciepło włóż wszystkie warzywa. Dodaj masło, ususzony tymianek oraz kostkę bulionu warzywnego. Wlej wodę i wybierz program „Soupeˮ. Naciśnij na przycisk „Start/Stopˮ.
  3. W tym czasie przygotuj czipsy z parmezanu. Podgrzej piekarnik na 180°C. Na blaszce wyłożonej papierem tłuszczoodpornym połóż małe ilości (jedna łyżeczka) parmezanu. Dobrze spłaszcz. Włóż do piekarnika na około 10 minut. Po upieczeniu połóż czipsy na wałku do ciasta i odczekaj, aż ostygną.
  4. Podawaj zupę z czipsami z parmezanu.

Porady: Dodaj kilka plastrów wędzonego, grillowanego boczku na chwilę przed podaniem.

Zobacz także:  Mrożone warzywa - właściwości i zastosowanie 

Gładkie pesto i sos do makaronu

Baza produktów do potrawy to istotna część przepisu, ale często to dodatki wieńczą kulinarne dzieło. Domowe pesto i własnej roboty sos – takimi specjałami warto się pochwalić i wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Za pomocą blendera kielichowego połączymy na gładką masę liście bazylii, orzechy, kawałki sera, tworząc tym samym pastę, która uratuje nasz obiad z makaronem w roli głównej lub zapewni ekspresowe przekąski na gorąco w postaci bruschetty z pomidorami. Z sosem pomidorowym, grzybowym czy sosem do sałatki pójdzie równie gładko i szybko! Ułatwi to wygodny w użyciu ekran dotykowy blendera kielichowego i intuicyjne funkcje.

Przepis na sos holenderski

Liczba osób 4 - Przygotowanie 12 min. - Gotowanie 15 min.

Składniki: 4 żółtka jaj, sok z połówki cytryny, 70 ml wody, 250 g masła, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz

  1. Do miski blendera do przygotowania na ciepło włóż żółtka jak, wodę, sok z cytryny i masło pokrojone w kostkę. Wybierz program „Hot Sauceˮ i naciśnij przycisk „Start/Stopˮ.
  2. Na koniec programu dodaj śmietanę i dopraw. Naciśnij przycisk „miksowaćˮ i ustaw prędkość na 2 przez 2 minuty.
  3. Wlej sos do miski i podaj je natychmiast lub utrzymaj w cieple w kąpieli wodnej (bain marie).

Porady: Możesz zmiksować ponownie sos kilka sekund przed podaniem, będzie miał pienistą konsystencję.

Jak widać, wachlarz możliwości z blenderem kielichowym w kuchni jest naprawdę szeroki! Wystarczy wybrać ulubione produkty, sezonowe lub mrożone, odpowiedni przepis i do dzieła! Przygotowanie potraw będzie naprawdę proste, sprawne i wygodne.