Na spotkania w dużym gronie, jak święta, urodziny czy karnawałowe przyjęcie, warto przygotować coś, co będzie smakowało każdemu i jest sycące - na przykład sałatkę ziemniaczaną. Jej dużą zaletą jest też to, że łatwo jest ją przygotować w dużych ilościach, w sam raz dla wielu gości.
Przepisy na sałatkę ziemniaczaną znajdziecie w większości książek kucharskich. Jeśli przepadacie za tym przysmakiem, polecamy wam recepturę na sałatkę w nieco innej, jeszcze smaczniejszej wersji. Przepis na nią znajdziecie na dole artykułu.
Sałatka ziemniaczana na imprezę i nie tylko
Prawdopodobnie sałatka z ziemniaków przywędrowała do nas z Niemiec. Tam potrawa ta nosi nazwę „Kartoffelsalat" i przyrządza się ją z gotowanych ziemniaków z dodatkiem siekanej cebuli, octu i oleju, który można zastąpić również majonezem. Sałatkę oczywiście wzbogaca się też innymi dodatkami, jakimi jak ogórki kiszone, konserwowe, marchewka, śledzie czy boczek. W polskiej kuchni sałatka ziemniaczana bywa nazywana szałotem śląskim. W wersji z samymi warzywami albo śledziem podaje się ją na wigilijną wieczerzę.
Dodatkiem, który również pojawia się w sałatce ziemniaczanej, jest seler naciowy. Nadaje jej wyjątkowego aromatu i zupełnie odmienia jej smak. Przepis na właśnie taką sałatkę znajdziecie poniżej - bardzo polecamy wam go wypróbować.
Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 pęczek selera naciowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki kefiru
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zacznijcie od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Gdy już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia.
Następnie obierzcie ziemniaki i pokrójcie w kostkę. Włóżcie je do miski.
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a paprykę, podobnie jak cebulę - w kostkę. Wsypcie do miski.
Z selera wytnijcie twarde włókna i posiekajcie go na małe kawałki, wraz z natką pietruszki i orzechami. Wrzućcie do miski z resztą składników i wymieszajcie.
Następnie do miseczki wlejcie kefir, dodajcie musztardę, majonez, sól oraz pieprz i starannie wymieszajcie.
Powstały sos wlejcie do miski z warzywami i wymieszajcie, by wszystkie składniki się połączyły. Doprawcie jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem warto schłodzić sałatkę w lodówce. Smacznego!