Na polskich stołach zazwyczaj gości tradycyjna sałatka jarzynowa. Warto jednak spróbować czegoś nowego. Mamy dla was przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem – jej smak jest wyrazisty, dzięki kilku szczególnym dodatkom. Ważny jest także niecodzienny sposób przygotowania mięsa. Jeśli spróbujecie zrobić ją raz – z pewnością będziecie wracać do tej receptury.

Sałatkę z gotowanym kurczakiem zrobicie według tego przepisu. Będziecie potrzebować: 2 piersi z kurczaka, sól, pieprz, 2 czerwone cebule, 4 łyżki octu, 1 łyżka cukru, woda, 1 zielony długi ogórek, 4 jajka, starty parmezan, pietruszka, szczypiorek, majonez.

Najpierw włóżcie do miski pierś z kurczaka i zalejcie gorącą wodą. Trzymajcie tam mięso przez ok. 15 minut. Dodajcie odrobinę soli, czarnego pieprzu. Pokrójcie w kosteczkę dwie czerwone cebule. Przełóżcie do miski cebulę i zalejcie ją 4 łyżkami octu. Dodajcie 1 łyżkę stołową cukru i 5 ml wody. Doprawcie solą. Całość porządnie wymieszajcie. Kurczaka pokrójcie na drobne kawałeczki, przełóżcie do dużej miski i dodajcie mieszankę z cebuli. Całość wymieszajcie. Pokrójcie 1 zielonego ogórka w kosteczkę. Dodajcie go do kurczaka i cebuli. Pokrójcie 4 jajka i wrzućcie je do miski. Doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie starty parmezan. Dorzućcie posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie z majonezem. Sałatkę włóżcie na 1 godzinę do lodówki i gotowe.

Jak wykorzystać sałatkę z kurczakiem?

Poza jedzeniem tej sałatki jako samodzielny posiłek, możecie też wykorzystać ją jako nadzienie np. do rollsów, wrapów i kanapek.

Idealnie sprawdzi się też jako sycąca potrawa dla osób, które uwielbiają gotowanego kurczaka. Jest on bardzo zdrowy, ponieważ posiada wysoką zawartość cynku, magnezu, potasu, a także witamin z grupy B. Związki te wzmacniają układ pokarmowy, ale też zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia.