Sałatka grecka to niskokaloryczna potrawa do zrobienia na szybko. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, dlatego jest tak bardzo popularna jako danie na polskich stołach. Niezależnie od dobranych składników, kluczem do sukcesu jest odpowiednio przyrządzony dressing do sałatki greckiej. Jak zrobić sos do sałatki greckiej? Poznaj cztery przepisy na sos grecki do sałatek oraz porady na własny sos do sałatki greckiej.

Jak zrobić sos do sałatki greckiej? Porady

W skład tradycyjnej sałatki greckiej wchodzą pomidory, ogórki, papryka, oliwki, ser feta oraz czerwona cebula, a do tego dla podkręcenia smaku oregano i oliwa. Często jednak można się spotkać z wersją z sałatą oraz fetą pokrojoną w kostkę. Równie ważnym, ostatecznym składnikiem jest dressing do sałatki greckiej. Jednak zanim za jego przyrządzanie się zabierzesz, warto dowiedzieć się jaki sos pasuje do sałatki greckiej.

Jak zrobić sos do sałatki greckiej tak, aby współgrał z pozostałymi składnikami? Klasyczny sos grecki do sałatek to połączenie octu, soku z cytryny, czosnku, oliwy, jogurtu, sera feta oraz przypraw, między innymi oregano. Połączenie tych produktów w jeden sos sprawia, że właściwie każda, nie tylko grecka, sałatka smakuje o niebo lepiej.

Jest wiele innych sosów, które będą świetnie pasować do tego dania. Trudno tutaj o błędy, nawet własny sos do sałatki greckiej, przyrządzony z twoich ulubionych składników, może okazać się strzałem w dziesiątkę. Nada on sałatce indywidualnego smaku. Dobry sos do sałatki greckiej to przede wszystkim taki, który najlepiej pasuje do warzyw oraz sera feta. Jeśli chcesz przygotować niestandardowy, własny sos do sałatki greckiej, nie może on być za słodki ani zbyt ostry, aby nie zdominował walorów smakowych innych składników. Sosy takie jak czosnkowo-ziołowy, musztardowo-miodowy, czy winegret, to jedne z kilku propozycji na dressing do sałatki greckiej.

Są jednak cztery wyśmienite sosy do sałatki greckiej, które koniecznie warto wypróbować. Oto 4 najlepsze przepisy.

Zielony sos do sałatki greckiej

Jak zrobić zielony sos do sałatki greckiej? Zielony dressing do sałatki greckiej może zostać przyrządzony na podstawie różnych składników. Sos bazyliowy najlepiej połączyć z oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz doprawić łyżeczką oregano. Oczywiście głównym składnikiem powinny być liście świeżej bazylii. Smak będzie o wiele wyrazistszy, jeśli wykorzysta się listki, a nie zmieloną przyprawę.

Jeśli jednak nie masz świeżej bazylii pod ręką, zawsze możesz urozmaicić smak wykorzystanej suszonej bazylii, dodając ząbek czosnku, natkę pietruszki oraz koperek. Dodatek miodu i jogurtu greckiego zagęści nieco zielony dressing do sałatki greckiej.

Sos do sałatki greckiej z miodem

Miód jest doskonałym dodatkiem do wielu sosów do sałatek, nie tylko greckiej. Do sosów najlepiej nadaje się miód między innymi miód lipowy. Przy przygotowywaniu sosu na bazie miodu, warto wymieszać musztardę z miodem i oczywiście dodać ocet balsamiczny wraz z oliwą z oliwek.

Sos miodowy do sałatki greckiej będzie bardziej słodkawy, dlatego, jeśli wolisz nadać dressingowi nieco kontrastu, przygotuj sos do sałatki greckiej z miodem oraz ostrą papryką. Wystarczy tylko szczypta ostrej czerwonej papryki, aby diametralnie zmienić słodki smak miodowego sosu.

Kolejnym sosem na bazie miodu, który będzie pasował do sałatki greckiej, jest sos musztardowo-miodowy. Połączenie delikatnego, słodkawego smaku oraz lekkiej goryczy w postaci musztardy podkreśli smak sałatki greckiej. Warto tutaj dodać nieco soku z cytryny. Najlepszą musztardą do przyrządzania sosu jest musztarda dijon ze względu na swoją pikantność, choć równie dobrze nada się musztarda sarepska na bazie gorczycy, czy też francuska.

StockFood

Sos winegret do sałatki greckiej

Sos winegret do sałatki greckiej to jeden z najpopularniejszych wyborów wśród dressingów. Głównie wynika to z tego, jak prosty jest do wykonania, lecz także dlatego, że łatwo można go modyfikować o dodatkowe składniki. Sos ten nazywany jest również winegret i pochodzi z Francji. Najważniejszą zasadą w przygotowywaniu sosu winegret do sałatki greckiej jest zgęstnienie składników w proporcjach 3 do 1, co w praktyce oznacza to, że na trzy łyżki oliwy należy dodać jedną octu.

Tradycyjny sos winegret to głównie oliwa, ocet oraz przyprawy. Tutaj dość istotna jest kolejność, ponieważ przyprawy łatwiej łączą się z octem, dlatego to właśnie ten produkt powinien zostać wykorzystany jako pierwszy, a dopiero potem zmieszany z kolejną porcją składników. Przypraw wcale nie trzeba wykorzystywać wiele, często wystarczy jedynie sól i pieprz.

Aby wykonać własny sos do sałatki greckiej typu winegret, można dodać takie składniki jak miód, musztardę, czy też majonez. Innym ciekawym eksperymentem, jest dodanie do sosu orzechów oraz bazylii. W kwestii innych przypraw najlepiej z sosem winegret łączą się zioła prowansalskie i tymianek.

Sos do sałatki greckiej z jogurtem

Jak zrobić sos do sałatki greckiej z dodatkiem jogurtu? Jogurt przede wszystkim zagęszcza sos, ale może on być równie dobrze jego główną bazą. Wtedy najważniejszym elementem jest dodanie odpowiednich przypraw. Z jogurtem można stworzyć sos czosnkowy, bazyliowy lub awokado. Gdy chodzi o dressing do sałatki greckiej, jogurt w połączeniu z przyprawami takimi jak zioła prowansalskie, suszone pomidory, czy bazylia, to świetna propozycja podania.