Kiedy organizujemy u siebie przyjęcie, szukamy pomysłów, czym poczęstować gości. Zawsze chcemy czymś zaskoczyć, by nie wiało nuda na stole. Klasycznie musi być jakaś sałatka, coś na ciepło, np. błyskawiczny bigos, słodkości i przystawki. I właśnie z przystawkami jest zawsze problem. Bo co zrobić, by się nie narobić, a jednak zrobić wrażenie i zaskoczyć? Śledzie w śmietanie, grzybki marynowane, paluchy z ciasta francuskiego czy deska serów, to klasyki.

Ruloniki z szynki z pysznym nadzieniem

Ale jest jeszcze jeden klasyk, który w czasach PRL-u był prawdziwym hitem. To ruloniki z szynki. Oprócz wyboru szynki najważniejszy jest farsz. Nie może być mdły, ani zbyt ostry. I ważne, by nie wypadał z ruloników. Mamy dla was bardzo prosty, ale bardzo smaczny pomysł na farsz do roladek.

Roladki z szynki z farszem jajecznym

Proponujemy farsz jajeczny. Tanio, szybko i pysznie zrobicie wrażenie na gościach taką przystawką. Zanim jednak przystąpicie do pracy zwróćcie uwagę na rodzaj szynki. Najlepiej nadaje się do tego szynka konserwowa w kształcie kwadratu. łatwo się ją zwija i mamy gwarancję, że się nie rozpadnie. Można też wykorzystać okrągłą szynkę, ale zwróćcie uwagę, by była jednolita i zwarta, by przy zwijaniu się nie pokruszyła, bo cała praca pójdzie na marne.

Do przygotowania ruloników z szynki z farszem jajecznym przygotujcie:

  • 20 plastrów szynki konserwowej
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotujcie na twardo, wystudźcie i obierzcie. Pokrójcie w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyjcie na grubych oczkach.
Szczypiorek umyjcie i osuszcie. Część szczypiorku zostawcie do związania ruloników, resztę drobno posiekajcie.
Połączcie w misce jajka, ser, posiekany szczypiorek, majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszajcie, by powstała pasta jajeczna. Doprawcie solą i pieprzem.
Rozłóżcie plasterki szynki i na każdy nałóżcie solidną porcje farszu tylko na połowie plasterka po skosie. Chwytając za róg szynki, zwijajcie wędlinę w rulonik. Na koniec obwiążcie zwinięty rulonik szczypiorkiem, albo wbijcie od góry wykałaczkę albo sztylecik, by rulon się nie rozwinął. To też wygodna opcja do wzięcia ruloniku w ręce.

Z czym można podać roladki z szynki?

Oprócz farszu z jajek można szynkę nafaszerować w sumie wszystkim, co przyjdzie wam do głowy. Jeśli po świętach macie jeszcze sałatkę jarzynową, śmiało możecie ją włożyć do ruloników. Pasta z tuńczyka, pasta z awokado czy pasta z suszonych pomidorów. Każda z nich będzie świetnie pasować do tej przekąski.

AdobeStock