Pieczona szynka to danie, które zwykle pojawia się na naszych stołach w święta, jednak wcale nie musimy czekać na ten przysmak do kolejnej uroczystości. Oto prosty przepis na pieczoną szynkę, która zawsze wychodzi idealnie soczysta, a przy tym maksymalnie aromatyczna i pełna smaku. Wszystko to dzięki pewnemu dodatkowi, którym obkłada się mięso pod koniec pieczenia. Sprawdźcie, o czym mowa i sami spróbujcie, a będziecie przyrządzali ten przepis na okrągło

Jak upiec szynkę, żeby była soczysta i miękka, a do tego pełna smaku?

Każdy dobry przepis na pieczoną szynkę zaczyna się od aromatycznej marynaty, dlatego mięso warto wyjąć dobę wcześniej i dokładnie obtoczyć w mieszance sosu sojowego, oleju oraz ulubionych przypraw. Następnego dnia, gdy mięso przejdzie już smakami i aromatami zalewy, zwykle wkładamy je do piekarnika, jednak wcześniej warto dorzucić jeszcze 1 krok, bo to właśnie dzięki niemu zyskamy wspaniałą miękkość i pełnię smaku.

Chodzi o to, aby najpierw klasycznie upiec szynkę w marynacie, a pod koniec pieczenia wyjąć ją i posmarować miodem oraz obłożyć plastrami ananasa. Do tego można też opcjonalnie wbić w mięso kilka goździków, a wtedy aromat będzie jeszcze silniejszy. Tak przygotowane mięso ponownie wkładamy do pieca i cierpliwie czekamy jeszcze kwadrans, aż pięknie się zarumieni. Zobaczcie dokładne proporcje marynaty i koniecznie przetestujcie ten prosty, a bardzo efektowny przepis. 

Przepis na szynkę pieczoną w plastrach ananasa

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki,
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • kilka plastrów ananasa z puszki (zostawiamy też odrobinę syropu),
  • 2 łyżki miodu,
  • opcjonalnie: kilka suszonych goździków.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty, czyli mieszamy olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy mięso i dokładnie nacieramy je z każdej strony, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej 10 h, a najlepiej na całą dobę.

Tak przygotowane mięso z szynki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie wylewamy zgromadzony w naczyniu sos, a mięso smarujemy miodem. Następnie na jego wierzchu układamy plasterki ananasa i opcjonalnie wbijamy kilka goździków. Wszystko to polewamy jeszcze kilkoma łyżkami syropu z puszki ananasów i ponownie wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut.