Lubicie swojskie wyroby, ale nie macie możliwości samodzielnego wędzenia? Nic straconego, bo bardzo podobny efekt możecie uzyskać dzięki kilku torebkom zwykłej czarnej herbaty. Tak przygotowane mięso pysznie smakuje, pięknie wygląda i jest o niebo lepsze niż jakakolwiek sklepowa wędlina. Zobaczcie, jak łatwo powstaje domowa szynka w herbacie, a zakochacie się w tym przepisie i będziecie robili go na okrągło.

Jak przygotować szynkę? Weźcie torebkę herbaty

Choć szynka w herbacie może brzmieć dziwnie, to okazuje się genialnym pomysłem. Wszystko dlatego, że ten przepis nie wymaga wędzenia, a wygląda zupełnie jak z wędzarni, bo podczas gotowania w herbacianej zalewie nabiera ciemnej barwy. Prezentacja nie jest jednak największą zaletą takiego mięsa, gdyż przygotowana w ten sposób szynka ale jest też idealnie soczysta i pełna smaku. Gdy raz spróbujecie tego mięsa, zapomnicie o wszystkich innych przepisach, takich jak szynka peklowana czy pieczona.

Jak zrobić szynkę gotowaną w herbacie?

To banalnie proste, jednak należy pamiętać o 1 złotej zasadzie, czyli odpowiednim czasie obróbki termicznej. Zasada jest prosta, gdyż na 1 kg mięsa przypada 1 godzina gotowania. Jeśli natomiast chodzi o potrzebne składniki i akcesoria, to wystarczy jedynie kilka podstawowych przypraw i oczywiście gwiazda naszej zalewy, czyli dobrej jakości herbata w torebkach. Obowiązkowy będzie też sznurek do przewiązania mięsa lub siatka wędzarnicza. Jeśli macie to wszystko pod ręką, zobaczcie dokładne proporcje i zaczynajcie.

Przepis na szynkę gotowaną w herbacie

Składniki:

  • 1 kg szynki,
  • 4 łyżki soli do zalewy + 2 łyżki do nacierania mięsa,
  • około 2,5 l wody,
  • 6 torebek czarnej herbaty,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 3 szt. suszonych owoców jałowca,
  • 1 łyżka nasion kolendry.

Przygotowanie:

Wieczór przed planowanym gotowaniem szynki, mięso myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek, nakłuwamy i dokładnie nacieramy solą, po czym odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dokładnie je płuczemy i wiążemy sznurkiem lub przekładamy do siatki wędzarniczej. W dużym garnku gotujemy wodę ze wszystkimi przyprawami, a gdy zacznie wrzeć, dorzucamy herbatę w torebkach oraz związany kawałek mięsa.

Teraz zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez tyle godzin, ile kilogramów mięsa wykorzystaliśmy. Ważne, aby pilnować poziomu zalewy, aby całkowicie przykrywał on mięso. Gdy część płynu odparuje, należy uzupełnić garnek wodą, by mięso zawsze było przykryte.

Po wyznaczonym czasie wyłączamy palnik, ale nie odcedzamy mięsa, gdyż szynka gotowana w herbacie powinna leżeć w zalewie aż całkowicie wystygnie.