Miękki i pulchniutkie racuchy drożdżowe z jabłkami to coś, co przypomina wam dzieciństwo? Jeśli jadaliście taki przysmak u swoich babć, ale obecnie już do niego nie wracacie, bo nie macie czasu, to mamy dla was uproszczony przepis, który zajmuje tylko chwilę i zawsze się udaje. Wystarczy zamienić drożdże i białą mąkę na zdrowsze składniki, a w kilka chwil powstanie genialne, idealnie gęste i puszyste ciasto na racuchy, do którego musicie już tylko wkroić jabłka. Całość przyrządzicie banalnie łatwo i błyskawicznie, za to smak i konsystencja placuszków będą zachwycające. Zobaczcie, jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży, ale z innym wartościowym dodatkiem w środku.

Jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży i białej mąki?

Aby przygotować sycące i smakowite placki z jabłkami, wcale nie musicie szykować ciasta drożdżowego i czekać, aż masa odpowiednio wyrośnie. Wystarczy tylko serek wiejski, jajka, proszek do pieczenia i miks mąki kokosowej z proszkiem budyniowym. Te dwa ostatnie składniki genialnie zastąpią zwykłą mąkę pszenną i sprawią, że ciasto na racuchy będzie mięciutkie i puszyste. Serek wiejski doda natomiast dodatkowej porcji białka, dzięki czemu placuszki jabłkowe staną się bardziej treściwe i po zjedzeniu ich nie będziemy głodni przez długie godziny.

Do tego zostaje już tylko odrobina słodyczy, a w tym celu można użyć zwykłego cukru lub jego zdrowszych zamienników w postaci ksylitolu, erytrolu bądź stevii. Wybierzcie więc ulubione słodzidło i przygotujcie racuchy z jabłkami z tego, co akurat macie w swoich kuchennych szafkach. 

Samo przygotowanie jest banalnie proste, gdyż musicie tylko zblendować wszystkie składniki na gładką masę, a następnie dorzucić do ciasta pokrojone jabłka. Całość wyłóżcie łyżką na lekko natłuszczonej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży będą już gotowe do pałaszowania. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie ich spróbujcie.

Racuchy z jabłkami na serku wiejskim - przepis

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 1 kubeczek serka wiejskiego (200 g),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki budyniu w proszku,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru lub dowolnego słodzika,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie owoce w drobną kosteczkę (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  2. Do miski wrzućcie cały serek wiejski, wbijcie jajka i wsypcie cukier (lub słodzik) oraz wanilię. Na koniec dodajcie mąkę kokosową, budyń oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie zblendujcie na gładką masę. 
  3. Gotowe ciasto na racuchy wymieszajcie z wcześniej rozdrobnionymi jabłkami i wyłóżcie łyżką na rozgrzany tłuszcz, formując niewielkie placki.
  4. Tak przygotowane racuchy z jabłkami smażcie z obu stron przez około 2-3 minuty.

Jabłkowe racuchy z serka wiejskiego - dodatki

Gotowe wysokobiałkowe racuchy z jabłkami podawajcie posypane cukrem pudrem lub polane posłodzoną śmietaną czy jogurtem naturalnym. Możecie też zaserwować do nich odrobinę ulubionej konfitury lub łyżkę masła orzechowego, a wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej sycąca.

Dla pięknej prezentacji na talerzu placuszki z jabłkami warto też posypać czymś po wierzchu, a w tym celu świetnie sprawdzą się rodzynki, suszona żurawina lub posiekane orzechy włoskie czy płatki migdałów. Spróbujcie więc różnych propozycji podania i sami wybierzcie, która opcja smakuje wam najbardziej.