Klasyczny omlet najczęściej przygotowujemy w wersji wytrawnej. Składa się przede wszystkim z jajek i dodatków. Zazwyczaj podajemy go z wędliną, żółtym serem, a dodatkowo z przyprawami i świeżą zielenina. My proponujemy zupełnie inny omlet, bo na słodko, z dodatkiem jabłek. Taki frykas zje cała rodzina. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Możecie go podać na śniadanie, ale będzie tez doskonały jako deser z owocami. Całość zajmie wam nie więcej niż 20 minut.

Do przygotowania słodkiego omletu potrzebujecie:

  • 5 jajek
  • 2 jabłka
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 10 gramów oleju, lub łyżka masła
  • 20 g cukru
  • cynamon do smaku

Jak zrobić słodki omlet jabłkowy?

Obierzecie jabłka, usuńcie gniazda nasienne, a miąższ pokrójcie w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej lub masło i smażcie jabłka przez około 10 minut. Pozostawcie do ostygnięcia.

Jajka przed użyciem dokładnie umyjcie, możecie też je sparzyć. Warto wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed użyciem, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Rozbijcie jajka, oddzielcie żółtka od białek i ubijcie białka na sztywną pianę. Żółtka ubijcie z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą cynamonu, a następnie dodajcie do ubitych białek. Wymieszajcie delikatnie.

Masę jajeczną wlejcie na patelnię z jabłkami. Wyrównajcie szpatułką, przykryjcie pokrywkę i gotujcie na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zsuńcie omlet na pokrywkę. Odwróćcie i gotujcie przez kolejne 5 minut. Omlet pokrójcie na mniejsze kawałki i  podawajcie jeszcze ciepły z ulubionymi  dodatkami.