Racuchy z jabłkiem to jedno z najpopularniejszych kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, ale okazuje się, że można zrobić ten przysmak w jeszcze lepszej wersji. Wystarczy wybrać inny sezonowy owoc, a placki będą jeszcze smaczniejsze, a do tego przepięknie prezentujące się na talerzu. Takie danie z pewnością zjedzą nawet największe niejadki i będą im się trzęsły uszy.
Jak zrobić racuchy z gruszką?
Zamiast po raz kolejny smażyć racuchy drożdżowe z jabłkami, weźcie gruszkę i kilka innych składników, a smak i wygląd placków zyska stukrotnie. Puszyste porcje ciasta, które smaży się z plastrem owocu na wierzchu zawsze robią wielkie wrażenie, przez co tak przygotowane racuszki błyskawicznie znikają ze stołu. Wszystko za sprawą wyjątkowo delikatnej i "puchatej" masy. Zobaczcie, jak ją zrobić.
Przepis na racuchy z gruszką
Składniki:
- 4-5 gruszek,
- 500 g mąki pszennej + 2 łyżki,
- 1 jajko,
- 2,5 szklanki mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2,5 łyżeczki cukru,
- 1 op. cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania,
- opcjonalnie: szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Jajko i drożdże wyciągamy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy zaczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie przesiewamy resztę mąki razem ze szczyptą soli i dodajemy do niej zaczyn, ciepłe mleko, jajko i oba cukry. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut. Następnie gotowe ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy obrać gruszki, wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić je wzdłuż na cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy łyżką na rozgrzany olej, a na każdym racuchy układamy plasterek gruszki i lekko go wciskamy. Tak przygotowane placki smażymy na średniej mocy palnika przez około 2-3 minut z każdej strony. W razie potrzeby, w tracie smażenia kolejnej partii racuchów dolewamy na patelnię olej, ale wrzucamy nowe placki dopiero gdy tłuszcz się ponownie rozgrzeje.
Usmażone racuchy z gruszką układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a potem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem.
Źródło: cookmagazine.pl