Co zrobić, żeby racuchy były puszyste, a jednocześni wilgotne w środku? Siostra Aniela ma na to niezawodny sposób. Cały sekret tkwi w odrobinie zwykłego grysiku oraz jeszcze jednym popularnym składniku. Być może już macie go w lodówkach, ale do tej pory nie dodawaliście go do ciasta na racuchy, a to genialny patent.
Jak zrobić racuchy, aby wyszły idealnie? Sposób siostry Anieli
Klasyczny przepis na racuchy robi się z dodatkiem drożdży, ale powstały już dziesiątki szybszych wersji na bazie maślanki, jogurtu czy kefiru. Siostra Aniela wybiera jednak jeszcze inny nabiał i dodaje twaróg, dzięki któremu ciasto po usmażeniu wychodzi idealnie mięciutkie i puszyste, a zarazem lekko wilgotne. Do tego jeszcze obowiązkowo kasza manna zamiast mąki, co dodatkowo podbija delikatność placuszków. Nie chowajcie jednak torebki z mąką głęboko do szafki, bo przyda się ona do obtaczania gotowych racuszków zanim trafią na patelnię. Wszystko robi się banalnie łatwo i dosłownie w mgnieniu oka, więc zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie takich racuszków. Jest szansa, że po spróbowaniu tego przysmaku, nie wrócicie już do tradycyjnej babcinej receptury na drożdżach.
Serowe racuchy z kaszą manną - przepis siostry Anieli
Składniki:
- 300 g twarogu,
- 2 jajka,
- pół szklanki kaszy manny,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 3 łyżki mąki,
- olej.
Przygotowanie:
Wybijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Twaróg ucieramy z żółtkami, a gdy masa będzie już jednolita, dodajemy kaszę manną, cukier puder oraz esencją waniliową. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy ją po jednej łyżce do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto na racuchy formujemy w dłoniach na niewielkie placuszki i każdy z nich obtaczamy w cienkiej warstwie mąki.
Gotowe racuchy twarogowe z kaszą manną smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu czy świeżych owoców.