Zdecydowanie najpopularniejszymi racuchami są te z jabłkami, ale na nich nie kończą się pomysły na puszyste, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku placki. Następnym razem zamiast owoców spróbujcie dodać do masy coś zupełnie innego, a efekt przerośnie wasze oczekiwania. Tak przygotowane racuchy świetnie sprawdzą się nie tylko na deser, ale i jako śniadanie, obiad czy kolacja. Wypróbujcie taką wersję, a będziecie zachwyceni. 

Z czym zrobić racuchy? 

W książkach kucharskich znajdziemy przeróżne przepisy na racuchy, zarówno te drożdżowe, jak i na cieście z dodatkiem sody bądź proszku do pieczenia. Jako bazę do takiej masy wykorzystuje się jogurt naturalny, maślankę lub kefir, a do tego dorzuca jajko, mąkę i gotowe. Potem całość smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aby otrzymać puchate, wyrośnięte i złociste placuszki jak poduszeczki.

Zwykle jednak w środku takich racuszków pojawiają się różnego rodzaju owoce. Zdecydowanie najpopularniejsze są racuchy z jabłkami, śliwkami, czy gruszkami, ale dzisiaj proponujemy wam wersję na słono z dodatkiem wędliny i tartego sera. Wbrew pozorom takie wytrawne dodatki równie świetnie komponują się z chrupiącym, puszystym ciastem i tworzą genialne danie na szybko.

Tak przygotowane wytrawne racuchy z szynką i serem świetnie sprawdzają się o każdej porze dnia i można je jeść zarówno na obiad, na przykład z dodatkiem gęstego sosu grzybowego, jak i zabierać ze sobą na wynos do pracy czy szkoły. Co więcej, możecie za każdym razem sypać do środka nieco inne dodatki, a dzięki temu wytrawne racuchy na maślance nigdy się wam nie znudzą.

Wytrawne racuchy - inne dodatki

Jeśli takie wytrawne racuchy was przekonują, to kombinujcie z innymi dodatkami, takimi jak różnego rodzaju warzywa, mięsa czy sery. Do takiego ciasta świetnie sprawdzi się na przykład drobno pokrojona papryka, listki szpinaku, podsmażone pieczarki, czy plasterki oliwek.

Z kolei jeśli chodzi o mięsa i sery, to możecie tu dodać właściwie wszystko, co akurat macie w lodówce, począwszy od kawałków kiełbasy czy wędlin, aż po ser żółty, camembert, parmezan, fetę czy mozzarellę.

Dobrym pomysłem będzie też drobno posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki, a jeśli nie macie świeżych pęczków, wykorzystajcie suszone zioła. Najlepiej wykorzystujcie to, co akurat zalega wam w lodówce, a dzięki temu racuchy na słono zawsze będą smakowały inaczej.

Prosty przepis na racuchy na słono 

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 250 g maślanki,
  • 220 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g ulubionej wędliny.
  • 50 g tartego żółtego sera,
  • olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Maślankę i jajko wyjmijcie z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie wymieszajcie je w dużej misce trzepaczką i dodawajcie stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól.
  2. Wszystko połączcie na jednolite ciasto i odstawcie na kilka minut. Na koniec dodajcie starty żółty ser oraz pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość ostatni raz wymieszajcie. 
  3. Tak przygotowaną masę wyłóżcie łyżką na mocno rozgrzany olej. Racuchy na słono smażcie na średniej mocy palnika przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. 
  4. Gotowe wytrawne racuchy ostrożnie zdejmujcie z patelni na na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.