Przechodząc przez stragany i sklepowe działy z warzywami widzimy coraz tańsze, dorodne cukinie i aż szkoda nie skorzystać z tego sezonowego produktu. Zamiast jednak w kółko robić leczo czy smażyć placki z cukinii, warto czasem przygotować coś lżejszego i bardziej odświeżającego, a w tej roli genialnie sprawdzi się przepyszna i jednocześnie bardzo prosta sałatki z cukinii. Zobaczcie, jak ją zrobić, aby była pełna smaków i aromatów. 

Jak przyrządzić cukinię do sałatki?

Przepis na sałatkę z cukinią można przygotować na różne sposoby i każdy robi to nieco inaczej. Wiele osób miesza surową cukinię z innymi warzywami i polewa całość sosem i oczywiście jest to dobra metoda, bo cukinia to jedno z tych warzyw, które bez obaw można jeść na surowo. My jednak polecamy zrobić jeszcze jeden dodatkowy krok i najpierw zgrillować plastry cukinii na patelni, dzięki czemu warzywo nabierze bardziej wyrazistego smaku i pięknego wyglądu. Taka grillowana cukinia genialnie będzie komponowała się z mieszanką sałat i wystarczy już tylko zrobić do niej prosty sos winegret z miodem, a otrzymamy genialną przekąskę bądź lekki obiad. Jeśli jednak chcecie, aby wasza sałatki z cukinią była na wypasie, dorzućcie do miski ulubione dodatki. Poniżej podpowiadamy, co pasuje do sałatki z cukinii.

Sałatka z cukinii - dodatki

Cukinia sama w sobie jest dość delikatna, dlatego warto łączyć ją z wyrazistymi smakami, takimi jak kapary, suszone pomidory, czy oliwki. Innym popularnym dodatkiem do sałatek są różnego rodzaju sery, a do cukinii pasuje niemal każdy rodzaj takiego nabiału. Wykorzystajcie więc taki ser, jaki lubicie najbardziej, na przykład parmezan, feta, mozzarella czy camembert. Świetnie sprawdzą się tu także mięsa, które dodadzą wiele aromatu i sprawią, że sałatka z cukinii grillowanej będzie bardziej treściwa i sycąca. Miłośnikom mięsnych dań polecamy więc dorzucić do miski z sałatką takie dodatki jak podsmażony kurczak, boczek wędzony lub drobno pokrojone chorizo

Dla dopełnienia smaków i wykończenia całości chrupiącym akcentem polecamy też sypnąć do miski z sałatką garstkę ulubionych pestek, orzechów lub nasion. Taki dodatek nie tylko nada przyjemnej konsystencji i będzie kontrastem dla mięciutkiej grillowanej cukinii, ale przy okazji sprawi też, że sałatka nabierze pięknego wyglądu i będzie jeszcze bardziej wartościowa dla organizmu. W tej roli najlepiej sprawdzą się pestki słonecznika lub dyni, a także orzechy włoskie, płatki migdałów czy sezam. Każde z tych drobinek doskonale smakują na surowo, ale gdy krótko podprażycie je na suchej patelni, zyskają znacznie mocniejszy aromat i jeszcze lepszą chrupkość 

Sałatka z cukinii - przepis

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 150 g mieszanki sałat,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 100 g sera feta,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • garść pestek słonecznika. 

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie (nie trzeba jej obierać), a następnie pokrójcie w cienkie plasterki. Tak przygotowane talarki zgrillujcie na patelni, aby z obu stron były rumiane i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem. Gotową cukinię odstawcie do wystudzenia.
  2. W międzyczasie umyjcie mieszankę sałat i przesypcie do dużej miski. Pomidorki koktajlowe również umyjcie i pokrójcie na połówki, a cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie półplasterki. Ser feta podzielcie na małe kostki i wszystko przesypcie do miski z sałatą. 
  3. Na patelni uprażcie garść pestek słonecznika, a w międzyczasie wymieszajcie w miseczce wszystkie składniki na sos. Na wierzchu sałatki ułóżcie plasterki grillowanej cukinii, posypcie całość słonecznikiem i polejcie dressingiem.