Lubicie serek wiejski i często ląduje on w waszych zakupowych koszykach? Zamiast jeść go z pieczywem lub owocami, następnym razem spróbujcie zrobić z niego błyskawiczną sałatkę. Ten przepis to najprostsze, co możecie wyczarować na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Sałatka z serkiem wiejskim to najlepszy sposób na tani, ale przy tym pyszny, sycący i wartościowy posiłek.
Jak zrobić sałatkę z serkiem wiejskim?
Większość z nas je serek wiejski prosto z kubeczka, ale Siostra Anastazja ma na niego znacznie lepszy pomysł. Wystarczy tylko kilka jajek na twardo oraz trochę rzodkiewki, cebuli i szczypiorku, a powstanie pyszna i sycąca sałatka pełna witamin. Ten przepis zrobicie dosłownie w 3 minuty, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej.
Sam w sobie serek jest dość delikatny, a warzywa to za mało, by nadać wyrazistości całemu daniu, więc żeby to połączenie było bardziej charakterne, warto dorzucić trochę musztardy, a taka sałatka z serkiem wiejskim będzie wprost genialna. Możecie wybrać ulubiony rodzaj tego składnika, ale szczególnie dobrze sprawdzi się tu wyrazista musztarda Dijon, lekko słodka musztarda miodowa lub ta francuska, z chrupiącymi kuleczkami gorczycy.
Sałatka z serka wiejskiego - przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 2 serki wiejskie,
- 4 jajka na twardo,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- ćwierć małej cebuli,
- 1 czubata łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie:
Jajka na twardo o obieramy ze skorupek i kroimy w niewielką kostkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, a cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Serek wiejski odsączamy z rzadkiej śmietanki (nie wylewamy jej, tylko używamy do zabielenia zupy lub jako dodatek do owsianki.
Wszystkie produkty przerzucamy do miski i mieszamy z musztardą oraz solą i pieprzem. Gotowa sałatka z serkiem wiejskim najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dzięki czemu wszystkie smaki mogą się dobrze przegryźć.