Lubicie serek wiejski i często ląduje on w waszych zakupowych koszykach? Zamiast jeść go z pieczywem lub owocami, następnym razem spróbujcie zrobić z niego błyskawiczną sałatkę. Ten przepis to najprostsze, co możecie wyczarować na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Sałatka z serkiem wiejskim to najlepszy sposób na tani, ale przy tym pyszny, sycący i wartościowy posiłek. 

Jak zrobić sałatkę z serkiem wiejskim?

Większość z nas je serek wiejski prosto z kubeczka, ale Siostra Anastazja ma na niego znacznie lepszy pomysł. Wystarczy tylko kilka jajek na twardo oraz trochę rzodkiewki, cebuli i szczypiorku, a powstanie pyszna i sycąca sałatka pełna witamin. Ten przepis zrobicie dosłownie w 3 minuty, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej.

Sam w sobie serek jest dość delikatny, a warzywa to za mało, by nadać wyrazistości całemu daniu, więc żeby to połączenie było bardziej charakterne, warto dorzucić trochę musztardy, a taka sałatka z serkiem wiejskim będzie wprost genialna. Możecie wybrać ulubiony rodzaj tego składnika, ale szczególnie dobrze sprawdzi się tu wyrazista musztarda Dijon, lekko słodka musztarda miodowa lub ta francuska, z chrupiącymi kuleczkami gorczycy.

Sałatka z serka wiejskiego - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 serki wiejskie,
  • 4 jajka na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • ćwierć małej cebuli,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

Jajka na twardo o obieramy ze skorupek i kroimy w niewielką kostkę. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, a cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Serek wiejski odsączamy z rzadkiej śmietanki (nie wylewamy jej, tylko używamy do zabielenia zupy lub jako dodatek do owsianki. 
Wszystkie produkty przerzucamy do miski i mieszamy z musztardą oraz solą i pieprzem. Gotowa sałatka z serkiem wiejskim najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, dzięki czemu wszystkie smaki mogą się dobrze przegryźć.