Lubicie pierogi z różnych wersjach, ale mimo największych starań nie wychodzą wam aż tak miękkie i delikatne, jak pamiętacie z kuchni waszych babć? Przy następnym lepieniu spróbujcie wzbogacić ciasto na pierogi pewnym popularnym składnikiem z lodówki, który często wykorzystujecie do deserów. Jest duża szansa, że gdy raz spróbujecie takich pierogów, nie będziecie już korzystali z żadnych innych przepisów.
Jak zrobić ciasto na pierogi inaczej?
Klasyczne ciasto pierogowe to tylko mąka, ciepła woda i odrobina soli. Oczywiście do tego podstawowego zestawu można też dorzucić jajko, masło lub nieco oleju, jednak jest jeszcze jeden wariant tego przepisu, o którym mało się mówi. Chodzi o ciasto na pierogi z drożdżami, które wychodzi idealnie miękkie i tak, delikatne, że samo rozpływa się w ustach. Choć wiele osób kojarzy pierogi drożdżowe z tymi pieczonymi, to uwierzcie nam, że ugotowane ciasto drożdżowe smakuje jeszcze lepiej i zachwyca wyjątkową delikatnością.
Drożdżowe ciasto na pierogi - przepis
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- szczypta suszonych drożdży,
- po 1 szklance wody i mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy wrzącą wodę z mlekiem. Z małej ilości mąki odkładamy 4 łyżki do podsypywania blatu, a resztę mieszamy z solą, jajkiem, olejem i ciepłą mieszanką wody i mleka. Na koniec wsypujemy suszone drożdże i najpierw mieszamy całość, a potem wyrabiamy masę w dłoniach. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Tak przygotowane drożdżowe ciasto na pierogi wałkujemy i wycinamy jak zwykle, podsypując blat i wałek pozostałą mąką. Następnie faszerujemy wycięte krążki ulubionym nadzieniem i dokładnie sklejamy ciasto w kształtne pierożki.
Gotowe pierogi drożdżowe ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut, a po tym czasie gotujemy je jak zwykle w osolonym wrzątku.