Lubicie pierogi ruskie, ale nie przygotowujecie ich zbyt często ze względu na pracochłonne lepienie i późniejsze sprzątanie całego blatu z resztek mąki? Nie męczcie się, można znacznie prościej. Wystarczy zamienić pierożki na kluski ruskie, a uzyskacie ten sam smak 3x szybciej i bez bałaganu. Zobaczcie genialny patent na to danie, a będziecie robili je co tydzień.
Kluski ruskie - szybka alternatywa dla pierogów
Tradycyjny przepis na pierogi ruskie dzieli się na 4 etapy, czyli zagniatanie ciasta, przygotowanie farszu, lepienie, a potem gotowanie. Najbardziej czasochłonny z nich można jednak pominąć, wybierając kluski ruskie. Uzyskujemy w ten sposób bardzo podobny smak, bo używamy tych samych składników, jednak nie musimy męczyć się z wałkowaniem i wycinaniem ciasta, a potem lepieniem z niego kształtnych i dobrze sklejonych pierożków. W tym przypadku wszystkie składniki wystarczy wymieszać razem, a potem zrolować w małe kuleczki i gotowe. Wszystko to trwa 3x szybciej i nie generuje tylko bałaganu w kuchni.
Zobaczcie, jak zrobić kluski ruskie w kilka chwil i koniecznie przetestujcie je w swoich domach. Gwarantujemy, że ten przepis zostanie z wami na dłużej.
Prosty przepis na kluski ruskie
Składniki:
- 250 g twarogu,
- 500 g ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 1 jajko,
- 40 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: boczek.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Następnie tłuczemy je i studzimy. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulkę (i ewentualnie boczek) i podsmażamy ją na patelni. Wystudzone ziemniaki łączymy z twarogiem i przeciskamy przez praskę. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajko, obie mąki oraz sól i pieprz, a potem ręcznie wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto.
Masę formujemy w niewielkie kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Kluski ruskie gotujemy przez około 3 minuty od momenty wypłynięcia. Gotowe danie podajemy z okrasą z cebulki.