Nie wyobrażacie sobie tygodnia bez choćby jednego obiadu z kotletem w roli głównej? Jeśli często smażycie schabowe, mielone czy piersi z kurczaka w panierce, następnym razem wypróbujcie tę wyjątkową posypkę. Wystarczy drobno pokruszyć pewien popularny produkt za kilka zł, a powstanie coś obłędnie pysznego i idealnie chrupkiego. Takie kotlety w panierce posmakują każdemu i wszyscy będą pytali o przepis.

Panierka do kotletów - o tym trzeba pamiętać

Zanim przejdziemy do tego, w czym panierować kotlety, najpierw dowiedzmy się, jak robić to dobrze. Panierka często bowiem odpada i osypuje się na patelni, a wszystko to dlatego, że nie pilnujemy kilku podstawowych zasad. Po pierwsze, kotlety najlepiej panierować tuż przed smażeniem, gdyż wcześniej przygotowana panierka szybko wyschnie i to właśnie wtedy będzie odpadała całymi płatami.

Po drugie, pierś z kurczaka czy schab do panierowania nie mogą być wilgotne, więc mięso najpierw trzeba dokładnie osuszyć. Wiele osób o tym zapomina, a ten szybki krok zdecydowanie ułatwia późniejszą pracę z mąką, jajkiem i bułką tartą. Jeśli jednak mowa o jajku, to przy roztrzepywaniu go na jednolitą masę, warto dodać do niego odrobinę oleju. Ten tani składnik sprawi, że jajeczna masa znacznie lepiej otuli mięso, a co za tym idzie, bułka mocniej się do niego przylepi. 

panierka do kotletów przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić dobrą panierkę do kotletów?

Kiedy mamy już opanowane wszystkie zasady dobrych kotletów, możemy brać się do pracy. Tradycyjny kotlet schabowy czy drobiowy robimy, maczając rozbite i przyprawione mięso kolejno w mące, jajku i bułce, ale można to zrobić znacznie lepiej. Wystarczy drobno pokruszyć słone paluszki, a tak przygotowana panierka będzie nie tylko maksymalnie chrupiąca, ale i znacznie bardziej wyrazista w smaku niż klasyczna.

Taki trik spodoba się nie tylko tym, którzy szukają nowych smaków, ale uratuje też tradycjonalistów w momencie, gdy niespodziewanie kończy się bułka tarta. Pamiętajcie jednak żeby nie przesadzać z soleniem mięsa, gdyż panierka z paluszków dodaje mocno słonej nuty i łatwo tu o przesolenie dania. 

Przepis na kotlety w panierce z paluszków słonych

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 duże jajko,
  • ok 100 g słonych paluszków,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem i wkładamy mięso do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na panierkę, czyli drobno kruszymy słone paluszki i wysypujemy je na talerz. Do drugiego naczynia wsypujemy natomiast mąkę, a w trzecim, nieco głębszym, wybijamy jajko i rozmącamy je widelcem na jednolitą masę. 

Schłodzone mięso obtaczamy kolejno w mące, jajku i słonych paluszkach, a następnie wykładamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Tak przygotowane kotlety w panierce smażymy aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.