Weekend to czas, kiedy gotujemy więcej i różnorodniej. Cała rodzina gromadzi się przy stole, by wspólnie zjeść obiad. Najczęściej na talerzu ląduje kotlet w panierce, do tego ziemniaki, albo kasza i surówka. Eksperymentujemy z mięsem, marynatą ale rzadko zmieniamy panierkę. A ona potrafi całkowicie odmienić smak i teksturę kotletów.
Jakie mięso na kotlety w panierce?
Najczęściej robimy kotlety schabowe. Na taki kotlet wybierajcie schab bez kości, najlepiej świeżo ukrojony ze środkowej części mięsa, która jest najbardziej soczysta. Smaczne będzie też mięso z łopatki wieprzowej. Żeby takie kotlety nie były suche, należy mięso rozbijać na dość cienkie plastry. Dzięki temu piecze się je dużo krócej i nie tracą soczystości.
My jednak proponujemy dużo lżejsze mięso, czyli polędwiczki z kurczaka. Mięso jest miękkie i delikatne a po upieczeniu soczyste i aromatyczne.
Polędwiczki z kurczaka z panierce panko
Jeśli jeszcze nie słyszeliście o panko, najwyższa pora wypróbować ten rodzaj panierki. Japońska bułka tarta, czyli panko występuje w dwóch wersjach: bardziej popularnej, jasnej i ciemnej. Jasna – white panko – jest czystym miąższem. Ciemna – tan panko – zawiera dodatek chlebowej skórki. Jest zdrowszą alternatywą dla klasycznej bułki tartej - przede wszystkim podczas smażenia w głębokim tłuszczu.
Dużą zaletą tej panierki jest długo utrzymująca się i bardziej wyrazista niż przy bułce tartej chrupkość. To efekt niezbyt rozdrobnionej strukturze i dużym kawałkom chleba. Można używać jej tak samo, jak klasycznej bułki tartej, jednak panko nada potrawom trochę innego charakteru.
Panierkę panko można już kupić w wielu sklepach. Znajdziecie ją często w dziale z produktami azjatyckimi. Zwróćcie jednak uwagę na skład i dokładnie go przeczytajcie. Czasami panko zawiera duże ilości sodu i takich produktów lepiej unikać.
Do przygotowania polędwiczek w panko, będziecie potrzebować:
- 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- panierka panko
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dzień wcześniej możecie mięso zamarynować w ulubionych przyprawach. Przed smażeniem przygotujcie miskę z panierką, miskę z mąką i miskę, w której zrobicie ciasto naleśnikowe. Jajko,mąkę i mleko dokładnie wymieszajcie, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Każdy kawałek mięsa najpierw obtoczcie w mące a następnie w cieście naleśnikowym, na koniec obficie obtoczcie je panierką panko. Kładźcie przygotowane kawałki na rozgrzany olej na patelni i smażcie do czasu, aż panierka ładnie się przyrumieni. Podawajcie z kaszą i ulubiona surówką.
Panierka jest tak dobra, że nawet kawałeczki, które oderwały się na talerzu zostały zjedzone co do okruszka. To panierka była gwiazda tego obiadu.