Ten darmowy leśny skarb to prawdziwe bogactwo i to nie tylko pod względem smaku i aromatu, ale także wielu cennych wartości odżywczych. Nie każdy jednak je zna, a to prawdziwa strata dla całego organizmu. Poznajcie wszystkie właściwości "leśnego mięsa" i zobaczcie, do czego je najlepiej wykorzystać, a od razu nabierzecie ochoty, aby wybrać się na zbiory i wypełnić koszyki po same brzegi. Co ciekawe, to właśnie teraz jest na to najlepszy moment.
Leśne mięso - darmowy skarb, który rośnie pod stopami
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście określenia "leśne mięso" to pewnie będziecie zaskoczeni, bo wcale nie chodzi tu o żadną dziczyznę, tylko o znane i lubiane grzyby kurki. Co więcej, nazywane są one również pieprzniki jadalne, lisica, liszka czy kurza noga. Porównanie do mięsa nie jest jednak bez przyczyny, gdyż kurki mają w sobie sporo białka o dobrej przyswajalności.
Nie każdy jednak wie, kiedy zbiera się kurki, a sezon wystartował już jakiś czas temu, bo trwa od czerwca, a skończy się dopiero z początkiem listopada. Nie zastanawiajcie się więc dłużej i pędźcie w wolnej chwili do lasu, bo te grzyby nie są trudne do wyszukania i zwykle rosną w większych zbiorowiskach. Warto wrzucić je do koszyka, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Nie każdy je zna, a okazuje się, że są bardzo cenne.
Kurki - właściwości
Wszyscy cenimy te grzyby za ich smak i aromat, ale nie każdy wie, dlaczego warto jeść kurki. Wbrew wielu opiniom o tym, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, w kurkach znajduje się ich całkiem sporo. Choć co prawda w około 90% procentach składają się one z wody, to mimo to są jednymi z najbardziej odżywczych gatunków grzybów.
Kurki zawierają bowiem kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, sód, cynk, fosfor oraz miedź, a także witaminy D, B1, B3, B3 i B5. Co ciekawe, jest w nich również sporo beta-karotenu, który zwykle najbardziej jest kojarzony z marchewką, a tymczasem w kurkach jest go jeszcze więcej. Wszystkie te składniki sprawiają więc, że kurki przynoszą dużo dobrego całemu organizmowi, a wśród długiej listy korzyści można wyszczególnić:
- mają właściwości antybakteryjne,
- pomagają redukować stres,
- niweluje bóle głowy,
- poprawia wrażliwość na insulinę,
- łagodzi stany zapalne,
- poprawia stan skóry.
Jak oczyścić kurki?
Po poznaniu wszystkich cennych właściwości kurek z pewnością nabraliście na nie jeszcze większej ochoty. Przypomnijmy więc, jak prawidłowo oczyścić je po zebraniu, aby pobyć się wszelkich resztek piasku i innych zanieczyszczeń. Zamiast tylko je przepłukać, znacznie lepiej będzie zastosować jeden z dwóch sprytnych trików. Pierwszy polega na tym, aby posypać kurki solą, zalać wodą i odstawić na chwilę, aby wszystkie zabrudzenia opadły na dno miski.
Druga metoda działa jeszcze lepiej, bo trzeba posypać grzyby kilkoma łyżkami mąki, wymieszać i dopiero wtedy zalać wodą. Dzięki odrobinie sypkiego składnika wszelkie zanieczyszczenia znacznie łatwiej odejdą ze wszystkich zakamarków kurek i potem wystarczy już je tylko dokładnie przepłukać na sicie.
Kurki - przepisy
Gdy grzyby będą już porządnie wyczyszczone, można przechodzić do gotowania. Co można zrobić ze świeżych kurek? Zwykle podsmażamy je na patelni i robimy z nich gęsty sos kurkowy, ale na tym nie kończą się możliwości. Koniecznie wypróbujcie też takie kurkowe przepisy jak:
- jajecznica lub omlet z kurkami,
- krucha tarta z kurkami,
- aromatyczne pierogi z kurkami,
- risotto z kurkami,
- spaghetti z kurkami i porem,
- zupa kurkowa lub gładki krem z kurek,
- naleśniki z kurkami,
- pizza z kurkami.

















