Ziemniaki gotujemy niemal codziennie. Uwielbiamy je do obiadu, robimy z nich sałatki, placki i kopytka. Niestety jest jeden szkopuł, za każdym razem trzeba je obrać. Mało kto lubi tę czynność i najczęściej w domu trwa licytacja, kto dziś obierze ziemniaki. Dodatkowo gdy je obieramy brudzą się ręce i paznokcie, które potem trudno domyć. Okazuje się jednak, że wcale nie musicie się tak męczyć. Wystarczy, że poznacie ten banalnie prosty trik. Gotowanie stanie się o wiele prostsze.

Gotowane ziemniaki

Mało kto zdaje sobie sprawę, ze ziemniaki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Prym wiedzie tu witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym m.in. przez chorobami układu krążenia, czy nowotworowymi. Najwięcej witaminy C zawierają młode ziemniaki. Niestety obieranie czy krojenie powoduje spora utratę tej cennej witaminy. Kiedy dodatkowo wrzucamy je do zimniej wody ubytek jest największy.  W ziemniaku zgromadzone są tez witaminy H, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. To bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, cynku, jodu czy siarki. Najcenniejsze z nich to potas i magnez. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i pomaga przy skurczach mięśni. Magnez wpływa na prawidłowa przemianę materii, oraz łagodzi skutki przemęczenia i stresu.

Dlatego też, aby zachować wszystkie te cenne substancje, najlepiej gotować ziemniaki w mundurkach. Pod skórką gromadzi się bowiem większość tych skarbów. Co jednak zrobić po ugotowaniu, gdy potrzebujemy obranych ziemniaków?

Sposób na proste obranie ziemniaków ze skórki

Ten sposób jest tak prosty, że poradzi siebie z nim każdy. Zacznijcie od umycia ziemniaków ze skórką, a następnie natnijcie jednym ruchem noża ziemniak dookoła.  Teraz wystarczy je już tylko wrzucić w całości do gotującej, lekko osolonej wody. Ważna jest też przy tym ilość wody -  powinna jedynie minimalnie przykrywać ziemniaki. Ziemniaki, w zależności od odmiany gotujemy 20–25 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i zalewamy zimną wodą na nie więcej niż 20 sekund. Teraz wyjmujemy je z wody i zdejmujemy bez problemu skórkę, która praktycznie sama odchodzi z ziemniaka, wystarczy chwycić palcami i pociągnąć.

GettyImages

Tak ugotowane ziemniaki będą nie tylko dużo smaczniejsze, ale tez bardziej wartościowe, a samo zrywanie skórki to czysta przyjemność.