Po długich i intensywnych przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia, w końcu przychodzi czas na zasłużony odpoczynek. Wtedy w rodzinnym gronie zajadamy się wszystkimi pysznościami, które tak cierpliwie przyrządzaliśmy przed Wigilią. Jednak gdy tylko odpoczniemy, trzeba się znów brać do pracy. Kiedy skończą się święta, wielkimi krokami nadchodzi Sylwester oraz Nowy Rok. Większość z nas spędzi ten czas z rodziną lub znajomymi, jednak nawet ci, którzy zostaną w domu, na pewno będą chcieli przygotować coś smacznego na ten wyjątkowy wieczór. 
W tym przypadku sprawdzą się przepisy na proste imprezowe przekąski. Proponujemy wam pomysł na pieczarki faszerowane z wyjątkowym, lekko pikantnym nadzieniem. Cały przepis znajdziecie na końcu artykułu. 

5 pomysłów na sylwestrowe przekąski 

Nie tylko pieczarki, ale i wiele innych zakąsek powinno się pojawić na stole podczas imprezy noworocznej. Wybraliśmy dla was kilka ciekawych przepisów, które przydadzą się wam na tę okazję:

Przepis na pieczarki faszerowane

Składniki:

  • ok. 25 większych pieczarek
  • 200 g serka topionego
  • 200 g boczku 
  • 100 g papryczek jalapeño w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki tartego sera cheddar

Przygotowanie:

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie umyjcie pieczarki, osuszcie i usuńcie z nich trzonki. 

Pokrójcie papryczki oraz boczek w drobną kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Wrzućcie te składniki do miski, dodajcie serek topiony, ser cheddar i wymieszajcie dokładnie, aż się połączą. 

Za pomocą łyżki wypełnijcie pieczarki farszem. Posmarujcie je z zewnątrz olejem i połóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawcie blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie pieczarki przez 15-20 minut, aż się ozłocą. 

Po upieczeniu wyjmijcie pieczarki z piekarnika, przełóżcie na półmisek i odczekajcie chwilę przed podaniem, aż ostygną. Smacznego!