Lubicie pieczarki i często dodajecie je do dań? Zapomnijcie o obieraniu, siekaniu i duszeniu ich z cebulką. W tej wersji są 100x lepsze i szybsze do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników i chwila pracy, a efekt powala wyglądem, chrupkością i genialnym smakiem. Spróbujcie sami, a pokochacie to danie.

Jak podać pieczarki inaczej?

Co można zrobić z pieczarkami na szybko, gdy goście już pukają do drzwi? Wystarczy usmażyć je w chrupiącej panierce z parmezanu, a powstanie genialna przekąska w kilka minut. Potrzebujecie tylko jajek, mleka, mąki i bułki oraz odrobiny wyżej wspomnianego sera. Prosto, szybko i pysznie, a to wszystko za niewielką cenę. Ten przepis to pewniak, który udaje się każdemu, ale kluczowe są odpowiednie proporcje.

Pieczarki w serowej panierce - przepis

Jak się robi pieczarki w panierce serowej? To banalnie proste i całkiem szybkie zadanie. Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i osuszenia grzybów. Następnie należy wymieszać 2 jajka z połową szklanki mleka i 1 łyżką drobno tartego parmezanu. Kolejny krok to panierowanie, do którego potrzebujemy 60 g mąki pszennej i 120 g bułki tartej. Mając przygotowane wszystkie składniki, musimy już tylko dokładnie oprószyć każdą pieczarkę mąką, następnie zanurzyć ją w jajecznej masie, a na koniec obtoczyć w tartej bułce

Tak przygotowane grzyby wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż będą złociste z każdej strony. Aby pieczarki były jeszcze bardziej aromatyczne, tłuszcz do smażenia można dodatkowo aromatyzować ząbkiem czosnku lub szczyptą oregano. Należy jednak pamiętać, że takie dodatki dość szybką się palą, więc trzeba na bieżąco je obserwować. Jak długo smażyć pieczarki panierowane z parmezanem? Dokładny czas zależy oczywiście od wielkości grzybów i grubości otaczającej ich panierki, ale zwykle wystarczy około 5 minut, aby stały się chrupiące i rumiane.