Panierowane kotlety drobiowe to obok schabowych jedne z najpopularniejszych obiadowych pozycji, jakie codziennie pojawiają się na naszych talerzach. Nie każdy jednak potrafi zrobić je tak, aby były wyraziste w smaku i miały idealnie mięciutki środek oraz chrupiącą panierkę, a okazuje się, że wystarczy tylko dorzucić do listy składników 1 dodatek. Weźcie jedną łyżkę musztardy, a od razu poczujecie różnicę. Gwarantujemy, że wyraziste i aromatyczne kotlety w musztardowej panierce zachwycą każde podniebienie.
Jak zrobić kotlety z kurczaka w panierce?
Tradycyjne piersi z kurczaka w panierce, czy jak mówią niektórzy, kotlety słoneczne, składają się tylko z mięsa, jajka i bułki lub mąki. Do tego oczywiście jeszcze sól i pieprz oraz inne ewentualne przyprawy i już możemy wykładać całość na patelnię. Następnym razem spróbujcie jednak dorzucić do klasycznej listy składników 1 dodatek w postaci odrobiny musztardy. Tak przygotowana musztardowa panierka podkręci smak soczystość mięsa, a przygotowanie jej nie zajmie dłużej niż zwykle.
Aby zrobić kotlety w musztardowej panierce, wystarczy tylko posmarować filet z kurczaka odrobiną składnika ze słoiczka, a dopiero potem obtoczyć go w rozmąconym jajku oraz bułce lub mące. Innym wariantem jest wymieszanie musztardy z rozmąconymi jajkami i odrobiną mleka, a następnie panierowanie ich w bułce tartej jak zwykle. Spróbujcie obu sposobów i sami wybierzcie swój ulubiony.
Jak smażyć kotlety z kurczaka?
Gdy mięso jest już opanierowane, przychodzi czas na smażenie, a to też wymaga trzymania się kilku podstawowych zasad. Aby kotlety w musztardowej panierce idealnie zarumieniły się z zewnątrz, a w środku zachwycały soczystością, warto smażyć je w następujący sposób:
- najlepiej użyć do smażenia oleju lub masła klarowanego,
- tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, zanim wyłożymy na niego panierowane mięso,
- nie wkładać na patelnię zbyt wielu kotletów jednocześnie,
- nie warto przykrywać patelni pokrywką,
- smażenie powinno odbywać się na średniej mocy palnika,
- średni czas smażenia to około 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości mięsa).
Przepis na kotlety w musztardowej panierce
Składniki:
- 2-3 pojedyncze filety z kurczaka,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka
- po 1 szklance mąki i bułki tartej,
- sól, pieprz i granulowany czosnek do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy na pół, a następnie rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem z obu stron, a na koniec smarujemy cienką warstwą musztardy. Następnie tak zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny.
W jednym głębokim talerzu rozbijamy jajko i mieszamy je z mlekiem, w drugim wysypujemy mąkę, a w trzecim bułkę tartą. Następnie kotlety kolejno obtaczamy w jajku, mące, ponownie w jajku i na końcu w bułce. Panierowane kotlety drobiowe wykładamy na rozgrzany olej i smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony.