Lubicie tradycyjne kotlety schabowe, ale często wychodzą wam suche i twarde jak podeszwa? Kotlet belweder będzie znacznie lepszą alternatywą. Choć wygląda jak klasyczny schabowy i robi się go w bardzo podobny sposób, to różni się rodzajem mięsa, przez co znacznie trudniej go wysuszyć na patelni.

Czym się wyróżniają kotlety po belwedersku?

Jak zrobić kotlety po belwedersku? W tym przepisie używa się cienko rozbitych plastrów karkówki, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste niż tradycyjne schabowe i dosłownie rozpływają się w ustach. Kluczowym etapem jest jednak moczenie rozbitych plasterków karkówki w mleku z przyprawami. Szczególnie sprawdzi się tu rozgnieciony ząbek czosnku lub czosnek granulowany, ale można dodać też inne ulubione zioła i przyprawy.

Taka mleczna marynata sprawi, że po usmażeniu kotlety Belweder nabierają idealnej konsystencji i wyrazistego smaku. Należy jednak odpowiednio długo moczyć w niej karkówkę, bo inaczej z całego efektu nici. Pamiętajcie więc, aby zacząć przygotowanie mięsa co najmniej na godzinę przed planowanym smażeniem.

Prosty przepis na kotlety po belwedersku

Składniki:

  • 700 g karkówki,
  • 1 l mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jaja,
  • mąka pszenna i bułka tarta do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry o grubości centymetra, a następnie rozbijamy tłuczkiem jeszcze cieniej. Tak przygotowane kotlety z karkówki zanurzamy w mleku z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Całość wkładamy do lodówki i marynujemy przez co najmniej 1,5 godzinę. 

Zamarynowane kotlety z karkówki panierujemy kolejno w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej, po czym smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety po belwedersku podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.