Lubicie tradycyjne kotlety schabowe, ale często wychodzą wam suche i twarde jak podeszwa? Kotlet belweder będzie znacznie lepszą alternatywą. Choć wygląda jak klasyczny schabowy i robi się go w bardzo podobny sposób, to różni się rodzajem mięsa, przez co znacznie trudniej go wysuszyć na patelni.
Czym się wyróżniają kotlety po belwedersku?
Jak zrobić kotlety po belwedersku? W tym przepisie używa się cienko rozbitych plastrów karkówki, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste niż tradycyjne schabowe i dosłownie rozpływają się w ustach. Kluczowym etapem jest jednak moczenie rozbitych plasterków karkówki w mleku z przyprawami. Szczególnie sprawdzi się tu rozgnieciony ząbek czosnku lub czosnek granulowany, ale można dodać też inne ulubione zioła i przyprawy.
Taka mleczna marynata sprawi, że po usmażeniu kotlety Belweder nabierają idealnej konsystencji i wyrazistego smaku. Należy jednak odpowiednio długo moczyć w niej karkówkę, bo inaczej z całego efektu nici. Pamiętajcie więc, aby zacząć przygotowanie mięsa co najmniej na godzinę przed planowanym smażeniem.
Prosty przepis na kotlety po belwedersku
Składniki:
- 700 g karkówki,
- 1 l mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jaja,
- mąka pszenna i bułka tarta do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry o grubości centymetra, a następnie rozbijamy tłuczkiem jeszcze cieniej. Tak przygotowane kotlety z karkówki zanurzamy w mleku z rozgniecionymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Całość wkładamy do lodówki i marynujemy przez co najmniej 1,5 godzinę.
Zamarynowane kotlety z karkówki panierujemy kolejno w mące, rozmąconych jajkach oraz bułce tartej, po czym smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety po belwedersku podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.