Kotlety mielone zna i lubi chyba każdy. To proste danie na obiad robi się szybko, a przepis nie sprawia problemów. Często można znaleźć przepisy na lekko zmodyfikowane kotlety, dzięki którym są jeszcze bardziej soczyste, maja wyraźniejszy smak, albo nietypowy dodatek. Pisaliśmy już o kotletach mielonych z kapustą, z papryką,  czy z dodatkiem surowych ziemniaków. Dziś proponujemy zastąpić bułkę tartą dużo zdrowszym i wartościowszym składnikiem, czyli siemieniem lnianym. Dodatkowo w samym środku kotleta czeka niespodzianka, dzięki której kotlet jest cudownie soczysty i aromatyczny. I nie chodzi wcale o żółty ser.

Królewskie kotlety mielone z siemieniem lnianym

W tym przepisie nie użyjecie bułki tartej. Z powodzeniem zastąpi ją siemię lniane, które dodajemy zarówno do środka, jak i posłuży za panierkę. Żeby kotlety były jeszcze smaczniejsze, do środka kotleta pakujemy łyżeczkę masła. Sprawi ono, że mięso wyjdzie cudownie wilgotne i aromatyczne.

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • Olej do smażenia
  • sól, pieprz

Siemię lniane mielimy na drobny pył. Połowę odstawiamy na potem do panierki. Cebulę obieramy, kroimy bardzo drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, by się ładnie przyrumieniła. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy drugą połowę zmielonego siemienia lnianego, wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną smażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy płaskie placuszki. Na środek każdego kładziemy 1 małą łyżeczkę masła i zamykamy kotlet, tak, by masło znalazło się centralnie w środku. Formujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w panierce ze zmielonego siemienia lnianego i smażymy na tłuszczu. Gdy kotlety będą rumiane z obu stron, przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami albo kaszą.

Czym zastąpić bułkę tartą?

Czego można użyć, gdy w domu zabraknie bułki do ulubionych kotletów?

  • drobno zmielone otręby
  • płatki owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie
  • płatki kukurydziane
  • wiórki kokosowe
  • drobno zmielone orzechy
  • kasze, grube, można je zmielić w młynku