Staracie się ograniczać słodycze, ale brakuje wam czegoś do popołudniowej kawy? Nie musicie odmawiać sobie deseru, wystarczy że przygotujecie domowe kulki z siemienia lnianego. Dodajcie do niego 2 składniki, a całość pójdzie błyskawicznie. Lepiej od razu przygotujcie większą porcję, bo te pyszne i wartościowe pralinki znikają z talerza w mgnieniu oka.

Kuleczki z siemienia lnianego - pyszny i wartościowy deser

Przygotowanie tego deseru jest szybkie i banalnie proste, bo oprócz nasion lnu, potrzebujecie tylko daktyli i migdałów. To trio zapewni nie tylko pyszny smak i rozpływającą się w ustach konsystencję, ale również mnóstwo cennych składników odżywczych. Otóż w ziarenkach lnu znajdziemy bowiem cenne kwasy Omega-3, migdały to bogate źródło magnezu i potasu, a daktyle dostarczą nam witamin C, A oraz tych z grupy B. Taki deser będzie więc świetnym zamiennikiem tradycyjnych słodyczy, szczególnie dla tych, którzy starają się dbać o linię.

Jak zrobić kulki mocy z siemienia lnianego?

Sam proces przygotowania jest banalnie prosty, bo jedyne, o czym trzeba pamiętać to to, by wcześniej namoczyć daktyle, a potem już tylko dokładnie zblendować wszystkie składniki i formować nasze zdrowe pralinki.

Co więcej, przepis na kulki z siemienia lnianego można urozmaicać do woli, po prostu zmieniając dodatki. Zamiast daktyli możecie wybrać też suszone morele, a jako zamiennika migdałów użyć orzechów włoskich lub laskowych. Wszystko zależy tylko od waszych preferencji smakowych, ale liczą się odpowiednie proporcje, aby gotowa masa miała właściwą konsystencję. Zobaczcie więc, ile czego dodać, aby móc łatwo uformować genialne kuleczki.

Przepis na kulki z siemienia lnianego

Składniki:

  • pół szklanki siemienia lnianego,
  • 1 szklanka blanszowanych migdałów,
  • 1 szklanka daktyli,
  • opcjonalnie: gorzkie kakao do dekoracji.

Przygotowanie:

Zaczynamy od namoczenia daktyli, więc zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odsączamy namoczone owoce i blendujemy je z resztą składników na jednolitą masę. Z tak przygotowanej mieszanki formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w kakao i gotowe.