Wszyscy wiemy jak cenne dla organizmu jest siemię lniane, jednak zwykle wykorzystujemy je tylko w kilku postaciach. Wiele osób po prostu posypuje nim domowy chleb czy bułki lub dodaje je jako posypkę do sałatek lub owsianki. Nie brakuje też tych, którzy zalewają ziarenka wodą, robiąc klasyczny kisiel lniany, jednak to wciąż nie wszystko. Zobaczcie, co zrobić z siemienia lnianego, aby wyczarować przepyszny deser sprzed lat. 

Jak wykorzystać siemię lniane? Pyszny pomysł na deser

Ziarenku lnu to popularny dodatek do pieczywa czy owsianek, jednak okazuje się, że z siemienia lnianego można też zrobić pyszną chałwę. Wystarczy tylko wymieszać je z miodem, wiórkami kokosowymi i odrobiną masła orzechowego, a powstanie obłędnie pyszna masa, którą wystarczy już tylko schłodzić i gotowe. Oczywiście podstawowy przepis na chałwę z siemienia lnianego można urozmaicać do woli, dorzucając takie dodatki jak odrobina kakao, nuta wanilii czy ulubione bakalie.

Gotowa chałwa z siemienia lnianego smakuje co prawda nieco inaczej, niż tradycyjne wyroby z sezamu czy słonecznika, jednak jest równie smaczna i rozpływająca się w ustach. Koniecznie spróbujcie, a taki deser ucieszy nie tylko wasze kubki smakowe, ale i przyniesie wiele dobrego całemu organizmowi.

Przepis na chałwę z siemienia lnianego

Składniki:

  • 100g mielonego siemienia lnianego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 łyżki miodu (do smaku)
  • 2 łyżki masła orzechowego/pasty sezamowej
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy lub moździerzu, a następnie mieszamy z miodem. Dodajemy do tego masło orzechowe i zblendowane wiórki kokosowe i łączymy całość. Opcjonalnie można dodać trochę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Gotową mieszankę przekładamy do formy, wyłożonej folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Aby przyspieszyć ten proces, można też wybrać zamrażarkę, a wtedy wystarczy zaledwie 1 godzina. 

Źródło: dibloguje.pl