Jeśli płatki owsiane i przygotowana z nich owsianka nieco się już wam przejadły, wypróbujcie nieco inne, choć równie wartościowe śniadanie na ciepło. Wystarczy zalać odrobinę siemienia lnianego i kilka aromatycznych dodatków, a w 8 minut powstanie przepyszny, rozgrzewający i sycący na długie godziny posiłek. Każda łyżka takiego posiłku to prawdziwa skarbnica zdrowia i urody.
Co zamiast owsianki? Zamieńcie płatki na siemię lniane
Aby przygotować smaczne i genialnie odżywcze śniadanie, zamiast zwykłej owsianki lepiej przygotować siemiankę, czyli gotowane ziarenka siemienia doprawione aromatycznymi dodatkami. Taka podmianka z pewnością wyjdzie wam na plus, gdyż siemię lniane nie tylko będzie korzystniejsze dla waszych brzuchów, ale dodatkowo poprawi kondycję włosów, skóry i paznokci.
Do tego prostego dania niezbędnych będzie jednak kilka dodatków. Pierwszy dodatek do siemianki to 1 łyżeczka kurkumy, która działą przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a dodatkowo wspomaga pracę wątroby i trzustki. Do tego warto też dorzucić nieco cynamonu, regulującego poziom cukru i podkręcającego przemianę materii. Cennym dodatkiem, nie tylko pod względem smakowym, będzie też szczypta imbiru, który ułatwi trawienie oraz wzmocni naszą odporność.
Przepis na siemiankę z jabłkami, kurkumą i cynamonem
Składniki:
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki mielonego sezamu,
- 1 łyżka mielonych nasion chia,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 jabłka,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- po 1 dużej szczypcie cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej,
- mała szczypta soli,
- mała garść suszonych owoców i migdałów.
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy i suszone owoce, a następnie gotujemy całość przez 7-8 minut, co zwiększa przyswajalność kurkuminy zawartej w kurkumie. Po tym czasie należy jednak zestawić garnuszek z aromatycznym mlekiem z palnika i lekko przestudzić płyn zanim połączymy go z siemieniem lnianym, gdyż zbyt duże temperatury odbierają ziarenkom lnu cenne właściwości.
Gdy mleko stygnie, myjemy i ścieramy na tarce jabłka, a siemię lniane, sezam i nasiona chia mielimy w młynku lub moździerzu. Do lekko przestudzonego mleka wsypujemy odrobinę soli oraz wszystkie mielone ziarna i mieszamy całość. Następnie przekładamy siemiankę do miseczek i dekorujemy przetartym jabłkiem oraz migdałami.
Źródło: addiopomidory.pl