O ile polska tradycja kulinarna faworyzuje przede wszystkim karpia, to od pewnego czasu nasze kulinarne upodobanie kierują się także w stronę innych gatunków. Uwielbiamy rodzime ryby słodkowodne, ale doceniamy także smak ryb morskich, także tych bardziej egzotycznych. Coraz częściej przygotowujemy je na parze, w piekarniku lub na grillu, choć tradycyjnie smażona ryba nadal ma wielu zwolenników. Bez względu na gatunek oraz sposób przygotowania, rybny obiad nie będzie kompletny bez dodatków, wśród których nie może zabraknąć surówki lub sałatki

Jaka surówka pasuje do ryby? Zasady łączenia smaków

Zadaniem surówek jest podkreślenie i uzupełnienie smaku potrawy, ale pamiętaj - to tylko dodatek, który nie może zdominować punktu programu. Większość ryb charakteryzuje się lekko słodkim smakiem. Mając to na względzie, należy dobrać takie surówki, które nie sprawią, że obiad będzie mdły. Najbezpieczniejszym wyborem będą zatem surówki wytrawne, zwłaszcza kwaskowe, które najlepiej komponują się z rybnymi smakami. 

A co ze słodkimi surówkami, np. z dodatkiem kukurydzy i/lub fasoli? Tu zalecamy ostrożność, ale w żadnym wypadku nie należy ich przekreślać. Niektóre ryby "lubią się" z takimi dodatkami, zwłaszcza jeżeli zostaną przygotowane w wytrawny sposób, np. z sosem cytrynowym. Zatem, jakie dodatki pasują do ryby? Odpowiedź jest prostsza, niż mogłoby się wydawać - warto kierować się zasadą kontrastu. Im słodsze będą główne składniki dania, tym wytrawniejsza powinna być surówka i odwrotnie. 

Jaka surówka do ryby smażonej? 3 przepisy

Smażona ryba ma wielu zwolenników. Prawidłowo przygotowana, nie nasiąka nadmiernie tłuszczem, jednak wpływ takiej obróbki na smak jest ewidentny i nieunikniony. Nie należy rozpatrywać tego w kategoriach wady. Ot, taki już urok smażonej ryby. W połączeniu z tradycyjną metodą przygotowania, świetnie sprawdzi się równie tradycyjna surówka z kiszonej kapusty, ale nie tylko. Oto nasze 3 typy.

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Znana i lubiana surówka, idealnie pasująca do smażonej ryby.

Składniki:

  • kiszona kapusta (500 g),
  • średniej wielkości twarde jabłko (1 szt.),
  • średniej wielkości marchew (1 szt.),
  • olej roślinny (8 łyżek),
  • cukier (2 płaskie łyżki),
  • kmin rzymski (1 łyżeczka).

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody, ale nie płuczemy. Jeżeli zachodzi taka konieczność, szatkujemy ją na drobne kawałki. Tak przygotowany składnik umieszczamy w misce. Następnie dokładnie myjemy i obieramy marchewkę oraz jabłko. Oba składniki należy zetrzeć na tarce wyposażonej w duże oczka. Dodajemy do kapusty, następnie - wsypujemy cukier i kmin rzymski. Podlewamy olejem i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę należy odstawić do lodówki na ok. 60 min.

Surówka z kiszonej kapusty i cebuli

Nikt nie powiedział, że najlepsza surówka do ryby musi być skomplikowana. 

Składniki:

  • kiszona kapusta (500 g),
  • cebula żółta (2 szt.),
  • cebula dymka (2 szt.),
  • olej (2 łyżki),
  • cukier (płaska łyżeczka),
  • pieprz i sól (według uznania).

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, nie płuczemy. W razie potrzeby, możemy poszatkować ją na mniejsze fragmenty. Cebulę żółtą obieramy i kroimy w piórka (półkrążki), dymkę kroimy razem ze szczypiorkiem. Mieszamy warzywa i dodajemy przyprawy. Na koniec, podlewamy olejem i mieszamy.

Surówka z pora i marchewki

Jeżeli połączenie ryba-kiszona kapusta jest dla ciebie zbyt banalne, wypróbuj przepis na wyśmienitą surówkę z pora.

Składniki:

  • por (100 g),
  • średnia marchewka (3 szt.),
  • majonez (2 łyżki),
  • sól i pieprz (według uznania).

Przygotowanie:

Pora myjemy i ścieramy na tarce. Następnie dokładnie myjemy marchewki, obieramy je ze skórki i również ścieramy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy majonez i przyprawy, dokładnie mieszamy. 

Jaka surówka do ryby pieczonej? 3 przepisy

Ryba pieczona charakteryzuje się nieco subtelniejszym smakiem niż pieczona. Delikatne, rozpływające się w ustach danie doskonale czuje się w towarzystwie lekkich, ale wyrazistych surówek.

Surówka z selera i jabłka

Prosty przysmak w nieco bardziej oryginalnym wydaniu.

Składniki:

  • seler korzeniowy (1 szt.),
  • jabłko (1 szt.),
  • pomarańcza (1 szt.),
  • siekana natka pietruszki (garść),
  • orzechy włoskie (garść),
  • kwaśna śmietana (1 łyżka),
  • olej (3 łyżki),
  • majonez (1 łyżka),
  • sól i pieprz (według uznania).

Przygotowanie:

zaczynamy od umycia i obrania selera oraz jabłka. Oba składniki należy zetrzeć na tarce (najlepiej na średnich oczkach). Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy go do wcześniej przygotowanych składników. Wsypujemy pietruszkę i orzechy. Na koniec, dodajemy majonez, śmietanę, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Surówka marchewkowo-pomarańczowa

Idealna równowaga między słodkim i kwaskowym smakiem.

Składniki:

  • marchewka (3 szt.),
  • pomarańcza (1 szt.),
  • sok z cytryny (1 łyżeczka),
  • mód (1 łyżeczka).

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności musimy przygotować marchew. Warzywo myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie obieramy pomarańczę i kroimy ją na drobne kawałki. Mieszamy oba składniki, dodajemy sok z cytryny i miód. Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników, odstawiamy surówkę na pół godziny.

Surówka z białej kapusty i pomidorów

Lekka, ale pełna smaku.

Składniki:

  • kapusta (pół główki),
  • pomidory (2 szt.),
  • cebula żółta (1 szt.),
  • kukurydza konserwowa (pół puszki),
  • małe ogórki konserwowe (10 szt.),
  • majonez (5 łyżek),
  • szczypiorek (pół pęczka),
  • oliwa z oliwek (3 łyżki),
  • sól i pieprz (według uznania).

Przygotowanie:

Kapustę myjemy, przekrawamy i usuwamy kłącze. Następnie, szatkujemy na drobne paski. Pozostałe warzywa - pomidory, cebulę i ogórki - kroimy na niewielkie kawałki. Szczypior drobno siekamy. Mieszamy olej z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki, uprzednio odlewając sok, który puściła kapusta. dodajemy kukurydzę i sos majonezowy, mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki.

Sałatka pasująca do łososia

Łosoś jest rybą o silnym, intensywnym smaku. Z tego względu, najlepiej podawać go w towarzystwie delikatnej i niezbyt intensywnej, ale jednocześnie wyrazistej sałatki, która subtelnie podkreśli walory ryby. Nasza propozycja - sałatka z chrupiącej sałaty lodowej.

Składniki:

  • sałata lodowa (pół główki),
  • ogórek szklarniowy (1/2 szt.),
  • pomidor (1 szt.),
  • cebula szalotka (2 szt.),
  • listki mięty (1 szklanka),
  • jogurt naturalny (3/4 szklanki),
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka),
  • sól i pieprz (według uznania).

Przygotowanie:

Zaczynamy od opłukania, osuszenia i poszatkowania sałaty. Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ogórka, tak samo kroimy pomidora. Cebulki siekamy, tak samo postępujemy z miętą. Dodajemy jogurt, przyprawy i oliwę. Całość mieszamy.