Krewetki należą do najpopularniejszych owoców morza. Nie jest to specjalnie zaskakujące, zwłaszcza w kontekście wybornego smaku tych skorupiaków. Na popularność krewetek nie pozostaje bez wpływu także ich dość łatwa dostępność, walory odżywcze i przede wszystkim łatwość przygotowania. To nie pomyłka – wbrew obiegowym opiniom, przyrządzenie tego specjału w domu nie przerośnie nawet początkującego kucharza. Jak zrobić krewetki? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie poniżej. 

Krewetki można przygotować na wiele sposobów. To idealny pomysł na szybkie, za to efektowne, smaczne i zdrowe danie. Bez względu na to, jaką metodę obróbki termicznej wybierzecie, warto pamiętać o istotnej kwestii – tych owoców morza nie należy wystawiać na zbyt długie działanie wysokiej temperatury. Jeżeli przesadzimy, delikatne mięso krewetek stanie się gumowate i trudne do przeżucia.

O czym jeszcze warto pamiętać? W Polsce dostępne są krewetki mrożone, które przed przygotowaniem wymagają rozmrożenia. Niektórzy wkładają je na kilka minut do letniej wody, następnie osuszają. Nie jest to błędem, jednak krewetki można też rozmrozić bez zalewania wodą. Najczęściej sprzedawane są krewetki obrane z pancerzy, jednak zdarzają się też krewetki nieobrane. W takiej sytuacji, należy to zrobić samodzielnie.

Jak zrobić krewetki na patelni?

Krewetki z patelni to jedno z najpopularniejszych dań z tych popularnych owoców morza. Jest łatwe w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Chcecie je przygotować w swojej kuchni? Dowiedzcie się zatem, jak usmażyć krewetki.

Jeżeli dysponujecie krewetkami w pancerzach, w pierwszej kolejności musicie je obrać. Pamiętajcie o usunięciu głowy i jelita. Ogonek możecie usunąć lub pozostawić, zależnie od własnych preferencji i przepisu. 

Zanim krewetki trafią na patelnię, trzeba je dokładnie opłukać i osuszyć (przy pomocy papierowego ręcznika). Do smażenia można użyć masła lub oliwy z oliwek. Rozgrzejcie tłuszcz i podsmażcie na nim posiekany czosnek. Dodajcie odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz. Opcjonalnie możecie sięgnąć także po inne składniki, np. siekane papryczki chili i/lub siekaną natkę pietruszki. Pamiętajcie jednak, że pietruszkę dodajemy dopiero na sam koniec smażenia.

Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, a dodane składniki przysmażone, umieśćcie na patelni główny składnik dania. Ile smażyć krewetki? Po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli zdecydujecie się dodać pietruszkę, wydłużcie smażenie krewetek o kilkanaście sekund. Pyszny i zdrowy posiłek z krewetek jest już gotowy do podania. 

Jak zrobić krewetki z makaronem?

Jeżeli chcecie przygotować bardziej sycący posiłek, dobrym wyborem będą krewetki z makaronem. To wyśmienite danie obiadowe niezwykle skutecznie przełamuje kulinarną monotonię.

Jaki makaron do krewetek wybrać? Najlepiej długi. Dobrze sprawdzi się fettuccine, spaghetti, pappardelle, tagliatelle, bucatini, linguine lub bavette. Możecie jednak wybrać inny, który najbardziej wam odpowiada. 

Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozmrożenia, obrania i oczyszczenia krewetek (jeżeli zachodzi taka konieczność) i ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Kolejny etap to smażenie krewetek. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, przysmażamy posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy oregano. Gdy wszystkie składniki już gotowe, układamy krewetki i smażymy je przez ok. minutę. Po tym czasie, dodajemy połówki lub ćwiartki pomidorów koktajlowych i smażymy przez kilkanaście sekund. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron.

To prosty przepis, który można dowolnie modyfikować, dodając kolejne składniki lub odejmując niektóre z wymienionych. Pamiętajcie o ulubionych przyprawach. Przygotowanie dania 20-30 minut, a efekt z całą pewnością zaskoczy wszystkich zgromadzonych przy stole.

Jak zrobić krewetki w panierce?

Panierowane krewetki doskonale sprawdzą się w roli smacznej, szybkiej przekąski. Na stole prezentują się niezwykle elegancko, a ich wyrafinowany smak z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy będą zajadać się tym specjałem. Krewetki w panierce wyśmienicie smakują z dipem pomidorowym lub bardziej pikantnym, np. z papryczek chili. Można też jeść ten przysmak bez żadnych dodatków.

Jak przygotować panierowane krewetki? To łatwe. Wystarczy natrzeć je czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, następnie odstawić na godzinę do lodówki. Panierkę przygotowujemy w sposób tradycyjny: z jajka, mąki i tartej bułki. Gdy już obtoczymy krewetki we wszystkich składnikach, smażymy je na głębokim oleju (rozgrzanym) do momentu zarumienienia. 

iStock

Jak zrobić krewetki bez tłuszczu?

Krewetki charakteryzują się bogatą zawartością cennych składników odżywczych i niską wartością kaloryczną. to sprawia, że bez obaw można włączyć je do jadłospisu redukcyjnego. W tym przypadku, warto przygotować krewetki bez tłuszczu. Jak to zrobić? Nic prostszego!

Najłatwiejszą metodą jest gotowanie. Krewetki podgrzewamy w wodzie do momentu zagotowania. Jeżeli uda nam się kupić surowe owoce morza, łatwo przygotujemy krewetki blanszowane. Wystarczy wrzucić je do wrzątku na 3 minuty.

Równie łatwo krewetki ugotujecie na parze. Będzie wam potrzebne do tego specjalne naczynie. Czas obróbki termicznej to w tym przypadku ok. 5 minut. Tak przygotowane owoce morza możecie podać z ulubionym dressingiem. Jeżeli chcecie przyrządzić krewetki z ulubionymi warzywami, pamiętajcie o różnicy w czasie gotowania. W naczyniu najpierw należy ułożyć warzywa, a krewetki powinny tam trafić dopiero na kilka minut przed końcem obróbki termicznej.  

A co powiecie na krewetki z grilla? Obrane i oczyszczone owoce morza nabijcie na patyk do szaszłyków. Natrzyjcie je czosnkiem, doprawcie solą i pieprzem i grillujcie przez 2-3 minuty z każdej strony. Możecie je podać ze świeżym pieczywem albo z pieczonymi ziemniaczkami. 

Macie ochotę na bardziej efektowne danie? Proszę bardzo. Pokrójcie cebulkę w drobną kostkę, przeciśnijcie odrobinę czosnku i podsmażcie oba składniki na nieprzywierającej patelni. Dodajcie odrobinę rozmarynu, ułóżcie na patelni krewetki i podsmażajcie przez minutę. Całość zalejcie szklanką białego wytrawnego wina i pozostawcie na 2 minuty.