Jeśli co roku zimą macie problemy z gardłem, zatkanym nosem i innymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, koniecznie zaopatrzcie się w ten domowy specyfik. Wystarczy wziąć parę buraków i kilka niedrogich dodatków, a powstanie naturalny pogromca wszelkich infekcji. Zobaczcie, z czym połączyć buraki, aby stworzyć domowy syrop na wiele popularnych dolegliwości.
Co można zrobić z buraków?
Wszyscy wiemy jak bardzo wartościowym produktem są buraki, dlatego chętnie włączamy je do swoich jadłospisów. Zwykle jednak pojawiają się tam one w formie surówek i zup. Czasem też sami je kisimy, tworząc domowy zakwas buraczany, ale nie każdy wie, że można z nich też zrobić genialny syrop na drapanie w gardle i wiele innych przypadłości. Taki domowy specyfik działa równie dobrze jak znienawidzony przez dzieci syrop z cebuli, ale ma przyjemniejszy smak i mniej drażniący zapach.
W środku znajdziemy bowiem nie tylko rubinowe warzywo, ale także miód, imbir i sok z cytryny. Do tego trzeba dołożyć nieco mniej pachnący czosnek, jednak nie jest on mocno wyczuwalny w całej mieszance, za to daje jej jeszcze większej mocy. Każdy z tych produktów to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dzięki czemu gotowy napój przynosi całe mnóstwo korzyści. Zobaczcie na co pomaga syrop z buraka czerwonego.
Syrop z buraków - właściwości
- przynosi ulgę przy suchym kaszlu,
- nawilża gardło i łagodzi chrypkę,
- wzmacnia odporność,
- pomaga przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
- chroni przed anemią,
- wzmacnia układ krwionośny.
Jeśli powyższe właściwości zachęciły was do spróbowania, zobaczcie, jak zrobić syrop z buraka na przeziębienie i nie tylko.
Przepis na domowy syrop z buraków
Składniki:
- 2 duże buraki ćwikłowe,
- 3 łyżki miodu,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Buraków nie obieramy, tylko bardzo dokładnie szorujemy je szczoteczką. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do słoika. Do naczynia dorzucamy też obrany i pokrojony w plastry czosnek oraz imbir, a następnie wszystko zalewamy miodem i sokiem z cytryny. Wszystko lekko dociskamy i odstawiamy słój w ciepłe miejsce na całą noc.
Po około 6-8 godzinach zakręcamy pokrywkę, wstrząsamy i wstawiamy słoik do lodówki. Tak przygotowany syrop z buraków należy spożyć z wciągu maksymalnie 4 dni i najlepiej pić po 2-3 łyżki na dobę.