Jeśli lubicie jeść jajka w różnych formach, musicie poznać ten przepis. Mało kto łączy ten produkt z burakami, a okazuje się, że ten duet nie tylko wspaniale razem smakuje, ale dostarcza też mnóstwo cennych składników oraz syci na długie godziny. Zobaczcie, jak zrobić jajka w burakach, a być może staną się waszym nowym ulubionym śniadaniem. 

Nie tylko jajecznica i sadzone, czyli co można zrobić z jajek

Wielu z nas lubi zaczynać dzień śniadaniem w postaci jajek. Jadamy je w przeróżnych formach, choć oczywiście prym wiedzie tu jajecznica i jajka sadzone lub gotowane. Ostatnimi czasy również bardzo popularna stała się szakszuka, czyli jajka na pomidorach, ale mało kto jednak wie, że podobne danie można przygotować na bazie buraków. Wystarczy tylko kilka prostych dodatków, a na jednej patelni w mig powstanie pyszne, sycące i wartościowe dla organizmu danie. Spróbujcie, jak smakują jajka w burakach, czyli buraczana szakszuka z dodatkiem sera feta i świeżych ziół, a będziecie robili ten specjał regularnie.

Przepis na jajka w burakach

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół puszki krojonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • ser feta do podania.

Przygotowanie:

Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dorzucamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy całość. Następnie dodajemy starte buraki, pomidory z puszki oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut, regularnie mieszając.

Następnie robimy w buraczkach 3 wgłębienia i wbijamy tam jajka, po czym przykrywamy patelnię i gotujemy całość na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Buraczana szakszuka jest gotowa, gdy białko całkowicie się zetnie, a żółtka wciąż będą płynne. Danie podajemy na ciepło, posypane pokruszoną fetą i siekanymi ziołami.