Jajka faszerowane to jeden z ulubionych przysmaków, jakie co roku pojawiają się na naszych wielkanocnych stołach. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak przepis autorstwa Tomasza Strzelczyka mocno się wyróżnia i to nie tylko wyjątkowym kolorem, ale i smakiem. Zobaczcie, co dodaje do farszu ulubiony kucharz internautów, a będziecie zaskoczeni.
Czym faszerować jajka?
Najprostszy przepis na jajka faszerowane to nic innego jak ugotowane białka, wypełnione żółtkami rozgniecionymi z majonezem, ale to dopiero początek pomysłów na to danie. Farsz do jajek można bowiem zrobić na dziesiątki sposobów, dorzucając różnorodne dodatki, przyprawy i zioła. Na naszych stołach najczęściej pojawiają się jajka faszerowane pieczarkami lub szynką, ale do przygotowania nadzienia świetnie sprawdzą się też takie składniki jak:
- awokado,
- wędzony łosoś lub makrela,
- tuńczyk z puszki,
- suszone pomidory.
Jak zrobić jajka faszerowane? Sposób Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk robi natomiast jajka faszerowane pieczonym burakiem oraz śledziem i okazuje się, że te 2 niedrogie dodatki zupełnie odmieniają całe danie. Pierwszy z nich zapewnia wyrazisty kolor, a drugi podkręca delikatny smak jajek, przez co farsz staje się lepszy niż kiedykolwiek wcześniej. Samo przygotowanie jest natomiast banalnie proste, gdyż buraczka wystarczy tylko upiec i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z żółtkami majonezem, serkiem śmietankowym i chrzanem. Do tego jeszcze tylko trochę przypraw i świeżych ziół i najlepsze faszerowane jajka gotowe. Sprawdźcie dokładne proporcje i spróbujcie zrobić w tym roku faszerowane jajka według Tomasza Strzelczyka.
Źródło: Getty/iStock
Jajka faszerowane - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 mały burak,
- 1 płat śledziowy
- 1 łyżka śmietankowego serka kanapkowego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 płaska łyżka chrzanu,
- 1 czerwona cebula,
- świeży szczypiorek i rzeżucha,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Buraczka dokładnie szorujemy (nie obieramy), a następnie owijamy w papier do pieczenia i folię aluminiową. Tak przygotowane warzywo wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż będzie miękkie. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy je, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Upieczonego buraka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Z ugotowanych połówek wyjmujemy żółtka, a białka układamy na półmisku. Pozostałe żółtka rozgniatamy widelcem razem ze startym burakiem, serkiem śmietankowym, majonezem i chrzanem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim ugotowane białka.
Tak przygotowane jajka faszerowane wystarczy już tylko udekorować na wierzchu kawałkiem śledzia i drobno posiekaną czerwoną cebulką, a na koniec posypać całość szczypiorkiem i rzeżuchą.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA