Ogórki małosolne najczęściej jemy solo, w formie przekąski lub na kanapce. Zdarza się, że zrobimy ich więcej niż jesteśmy w stanie zjeść. Wtedy pozostaje nam znaleźć sposób na szybkie ich przetworzenie. Faszerowane ogórki małosolne są odpowiedzią na takie potrzeby. Można powiedzieć, że to sałatka w poręczniejszej formie. Ale wystarczy spróbować ich raz, a będziecie robić ogórki w solance tylko po to, żeby zjeść je z nadzieniem.

Co można zrobić z ogórków małosolnych?

Z jednej strony mamy klasyczne sposoby podania, a z drugiej coraz szerszą falą zalewają nas nowinki kulinarne. Podpowiadamy, co można zrobić z ogórków małosolnych:

Natomiast sok można pić, ale może być też składnikiem marynaty do mięsa.

Składniki na faszerowane ogórki małosolne

  • 5 twardych ogórków małosolnych
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w zalewie (ewentualnie makreli)
  • 4 jajka
  • cebula lub szczypiorek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 5 ml oliwy
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy francuskiej i majonezu

Jak zrobić faszerowane ogórki małosolne?

  1. Zaczynamy od przygotowania jajek, bo będą musiały ostygnąć zanim zostaną użyte do farszu. Dokładnie myjemy skorupki, można je nawet wyszorować szczoteczką. Wyjęte prosto z lodówki wkładamy do garnka z zimną wodą. Z kolei te przechowywane poza lodówką powinniśmy przełożyć na wrzątek. Jajka gotujemy na twardo przez 8 minut. Po tym czasie zalewamy je bardzo zimną wodą lub przekładamy do naczynia z kostkami lodu. W ten sposób niemal natychmiast zatrzymamy proces gotowania, a żółtko nie stanie się gumiaste. Odkładamy je do przestudzenia, a potem obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do farszu surową, ale można ją też wcześniej zeszklić, będzie miała zupełnie inny smak.
  3. Ogórki małosolne kroimy na pół wzdłuż, delikatnie wydrążamy z nich pestki. Można to wygodnie zrobić metalową łyżką do nakładania lodów lub po prostu wyciąć nożykiem. Ale spokojnie, tu się nic nie zmarnuje. Środek wyjęty z ogórka kroimy w kostkę.
  4. Tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy. Przekładamy go do miski i lekko rozdrabniamy go widelcem. Dokładamy jajka, cebulkę i kawałki ogórków. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy oliwę. Całość dość dokładnie mieszamy, ale tak, żeby za bardzo nie uszkodzić struktury ryby. Gotowy farsz przekładamy po równo do wnętrza ogórków. Może wystawać, jak z faszerowanej cukinii.
  5. Faszerowane ogórki małosolne można posypać szczypiorkiem lub koperkiem. A jeśli nie liczymy kalorii, zamiast oliwy możemy dołożyć łyżeczkę musztardy francuskiej i majonezu. Podajemy je z kromką świeżego chleba lub z grzanką z tostera.

Składniki na ogórki faszerowane serkiem

  • 6 ogórków małosolnych
  • 100 g sera twarogowego
  • 50 g śmietany 12% lub 18% albo gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 spore szczypty pieprzu

Jak zrobić ogórki faszerowane serkiem?

  1. Ogórki przygotowujemy tak samo jak te nadziewane jajkiem i tuńczykiem.
  2. Rzodkiewki i szczypiorek myjemy i osuszamy. Siekamy je drobno.
  3. Twarożek przekładamy do miseczki, rozgniatamy go widelcem. Dosypujemy sól i pieprz, dokładamy śmietanę i mieszamy.
  4. Na koniec dokładamy rzodkiewki i szczypiorek. Mieszamy do połączenia składników. Farsz przekładamy na wierzch ogórków małosolnych. Można dodatkowo schłodzić je przed podaniem.