Co roku szykujecie wielkanocny żurek na zakwasie? Tym razem wybierzcie prostszy zamiennik o równie dobrym smaku. Tomasz Strzelczyk pokazał genialny patent na pełną smaku i aromatu zupę, którą robi się szybko, łatwo i bez żadnych skomplikowanych dodatków. Będziecie zaskoczeni, co wykorzystał zamiast zakwasu na żurek.

Jak zrobić żurek bez zakwasu? Patent Tomasza Strzelczyka

Zamiast nastawiać zakwas na żurek i martwić się, czy oby na pewno wyjdzie, Tomasz Strzelczyk wybiera prostsze rozwiązanie i robi białą zupę na bazie kwaśnego mleka. Jeśli jednak nie macie go pod ręką, kucharz radzi, aby użyć jako zamiennika kefiru, a przepis uda się tak samo smacznie. Oprócz tego nabiałowego wsadu, reszta produktów jest już całkiem klasyczna jak na polski żur, a więc znajdziemy tu białą kiełbasę, żeberka, ziemniaki czy ugotowane na twardo jajko. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie przygotować taki prostszy zamiennik żurku.

Przepis na żurek Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 2 pęta białej kiełbasy,
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g wędzonych żeberek,
  • 1 surowa kość,
  • włoszczyzna,
  • 1 duża cebula,
  • 1 l kwaśnego mleka
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1 duża łyżka mąki żytniej,
  • 3 łyżki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 jajko na twardo i zielenina do podania.

Przygotowanie:

Do dużego garnka wrzucamy wszystkie mięsa, zalewamy całość zimną wodą i zaczynamy gotować. W międzyczasie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki włoszczyznę oraz opalamy cebulę, po czym dorzucamy wszystko do mięsnego wywaru i gotujemy przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy białą kiełbasę, a do zupy dorzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut. W tym czasie w oddzielnej misce mieszamy kwaśne mleko ze śmietaną, mąką oraz chrzanem. Dodajemy też do tej mieszanki sól i pieprz, a następnie blendujemy całość na gładką masę bez żadnych grudek.

Z wywaru wyjmujemy wszystko poza ziemniakami, po czym powoli, stopniowo wlewamy zblendowaną mieszankę i dokładnie mieszamy całość. Na koniec obieramy kiełbasę zosłonek i kroimy ją w plastry. Ugotowaną marchew również kroimy, a boczek i żeberka obieramy z mięsa, po czym wszystko przerzucamy znów do zupy. 

Gotowa biała zupa na kwaśnym mleku powinna być serwowana z ugotowanym jajkiem oraz świeżą zieleniną.