Klasyczny przepis na jajka faszerowane to nic innego jak rozgniecione żółtka z dodatkiem majonezu i ulubionych ziół czy przypraw. Oczywiście można wzbogacić taką bazę o drobno pokrojoną szynkę, pieczarki czy suszone pomidory, a to wciąż tylko początek wszystkich pysznych inspiracji. Zwykle jednak po prostu mieszamy farsz, a następnie wypełniamy nim białka w pustych miejscach po żółtkach. Ale można zrobić to jeszcze smaczniej.
Jak zrobić jajka faszerowane inaczej?
Niektórzy obierają jajka i dopiero potem je nadziewają, inni zostawiają jajka w skorupkach i dodatkowo panierują i smażą ich wierzch, ale można zrobić 2w1. Wystarczy zapanierować ugotowane i wydrążone białka w jajku oraz bułce, a następnie usmażyć je na głębokim tłuszczu. Dopiero tak przygotowane chrupiące połówki nadziewamy ulubioną pastą, a dzięki temu jajka faszerowane będą nie tylko piękniej prezentowały się na stole, ale i znacznie lepiej smakowały.
Ten pomysłowy przepis na jajka faszerowane pochodzi z Instagrama @jack_beti_gotuj_z_nami. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników oraz krótkie wideo z przygotowaniem krok po kroku.
Przepis na panierowane jajka faszerowane
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jajka,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 100 g tartego sera cheddar,
- 3 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki chrzanu,
- szczypiorek,
- pieprz i sól do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jajka na twardo kroimy na połówki - żółtka wydrążamy do miseczki, a białka panierujemy w 2 rozmąconych surowych jajkach oraz bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu aż panierka będzie rumiana i chrupiąca. Usmażone białka ostrożnie wyławiamy z oleju i odstawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie żółtka rozgniatamy widelcem z jogurtem, musztardą, chrzanem i tartymi serami. Dodajemy też posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz i wszystko mieszamy na gęstą pastę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy panierowane białka i gotowe.
Źródło: Instagram.com/jack_beti_gotuj_z_nami