Gulasz należy do tych potraw, które zrobicie raz i możecie jeść przez kilka dni. Można go nawet zamrozić i wyjąć, gdy nie będziecie mieć pomysłu na obiad. Gulasz można zrobić z różnego rodzaju mięsa. Zaczynając od klasycznego wołowego, przez wieprzowinę, drobiowy czy z sarniny. Za każdym razem wychodzi danie pyszne, pożywne i nakarmicie nim całą rodzinę.

Oprócz gulaszy mięsnych można zrobić bezmięsne pyszne dania jednogarnkowe. Niczym nie są gorsze w smaku od tych mięsnych, a dodatkowo są bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Do najpopularniejszych bezmięsnych gulaszy można zaliczyć gulasz z soczewicy, gulasz z dyni, czy gulasz grzybowy.

Podstawą dobrego gulaszu są świeże i dobre jakościwo składniki, starannie dobrane przyprawy i czas. I tutaj zwłaszcza jeśli chodzi o gulasze mięsne jest problem. Bo mięso potrzebuje dużo czasu, by stać się miękkie i kruche.

Co zrobić, żeby gulasz szybko zmiękł?

Ten trik sprawdzi się do każdego rodzaju mięsa na gulasz. Zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób będą mięciutko dużo szybciej, niż zwykle. Wystarczy wlać do gulaszu odrobinę płynu z kuchennej szafki. O czym mowa? To ocet jabłkowy. Zawarty w occie kwas sprawi, że soki nie będą wypływać z kawałków mięsa, dzięki czemu mięso zacznie się gotować w środku. Szybciej zmięknie i będzie dużo smaczniejsze.

Ocet jabłkowy dodajcie do gulaszu w chwili, gdy z obu stron podsmażycie już mięso na patelni. Wtedy wlejcie 2-3 łyżki octu, w zależności od ilości gulaszu. Wymieszajcie i duście na małym ogniu do momentu, aż przestanie być wyczuwalny zapach octu. Dopiero po tym czasie dodajcie pozostałe składniki - cebulę, paprykę i inne składniki z przepisu. Gdy lekko się podduszą, całość zalejcie bulionem, przyprawcie i duście, aż mięso będzie mięciutkie i będzie się rozpadać pod widelcem.

Jak wzmocnić smak gulaszu?

Jeśli dodatkowo chcecie wzmocnić smak gulaszu, warto podlać mięso nie wodą, a bulionem, albo rosołem. Ciekawym pomysłem będzie tez wywar grzybowy, albo z włoszczyzny.

Warto tez dodać zestaw przypraw, które wydobędą smak mięsa. Do najpopularniejszych dodatków należą: liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, pieprz, słodka i ostra papryka oraz suszone zioła, takie jak oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn.