Grzybowy gulasz z pęczakiem

Wegetariański gulasz - tym razem grzybowy z dodatkiem kaszy pęczak.

gulasz

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 182 głosów)

Składniki:

  • olej
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 4 pieczarki portobello
  • 1/2 kg małych pieczarek
  • jasny sos sojowy
  • suszony borowik
  • pieprz, rozmaryn, oregano
  • 1/2 kg różyczek kalafiora
  • cukinia
  • 150 g pęczaku
  • natka pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy.
  • Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, podsmażamy, następnie paski portobello, dusimy, aż odparuje około połowy soku.
  • Dokładamy kapelusze pieczarek pokrojone na połówki lub ćwiartki i nóżki pocięte w plasterki, dusimy kilka minut. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, wkruszamy borowika, oprószamy pieprzem, rozmarynem i oregano, dusimy, aż marchewka będzie prawie miękka.
  • Dodajemy kalafiora, dusimy ok. 5 min. Dodajemy plasterki cukinii, dusimy ok. 3 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
  • Pęczak gotujemy na sypko w dużej ilości lekko osolonej wody, po odcedzeniu mieszamy z łyżką oleju (najlepiej z prażonego sezamu).
  • Mieszamy z sosem grzybowym, mocno zagrzewamy. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: zielony gulasz z agrestem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy