Grzybowy gulasz z pęczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy.
Dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, podsmażamy, następnie paski portobello, dusimy, aż odparuje około połowy soku.
Dokładamy kapelusze pieczarek pokrojone na połówki lub ćwiartki i nóżki pocięte w plasterki, dusimy kilka minut. Podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego, wkruszamy borowika, oprószamy pieprzem, rozmarynem i oregano, dusimy, aż marchewka będzie prawie miękka.
Dodajemy kalafiora, dusimy ok. 5 min. Dodajemy plasterki cukinii, dusimy ok. 3 min. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i ziołami.
Pęczak gotujemy na sypko w dużej ilości lekko osolonej wody, po odcedzeniu mieszamy z łyżką oleju (najlepiej z prażonego sezamu).
Mieszamy z sosem grzybowym, mocno zagrzewamy. Przed podaniem posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Komentarze