Chodzi za wami domowa ogórkowa? Gdy następnym razem będziecie przygotowywali to klasyczne danie, dorzućcie do garnka jeden nietypowy dodatek, a efekt przerośnie wasze oczekiwania. Wystarczy już 1 łyżka na cały garnek, a smak i aromat będą 300% lepsze. Mało kto słyszał o tym nietypowym patencie, a zdecydowanie zasługuje on na wielką popularność. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.
Jak zrobić dobrą zupę ogórkową?
Aby zupa ogórkowa była wyrazista i pełna aromatu, liczy się dobra baza, czyli bulion. Niektórzy używają w tym celu po prostu wody i kostki rosołowej lub koncentratu bulionu w słoiczku, jednak my zdecydowanie polecamy, aby nie iść na skróty i samodzielnie ugotować wywar na mięsie. Taka zupa ogórkowa na rosole jest o niebo smaczniejsza, a wystarczy tylko wrzucić do garnka z wodą porcję rosołową, podudzia z kurczaka lub żebra wołowe oraz marchew, seler i korzeń pietruszki.
Przyda się też cebula, najlepiej opalona wcześniej nad palnikiem, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku i nadać zupie piękny kolor. Tak wypełniony garnek zostawiamy na średniej mocy palnika i całość robi się sama, a my w tym czasie możemy zetrzeć na tarce ogórki kiszone na zupę i przygotować całą resztę składników.

Źródło: AdobeStock
Czym podkręcić smak ogórkowej?
Klasyczne dodatki do zupy ogórkowej to posiekany koperek, odrobina śmietany i przyprawy, jednak okazuje się, że jest jeszcze jeden składnik, który genialnie podkręca smak i aromat. Okazuje się, że gotową zupę warto doprawić odrobiną miodu, który idealnie zbalansuje kwaśną nutę kiszonych ogórków i nada daniu fantastyczny aromat. Oczywiście nie można przesadzać z tym składnikiem, dlatego na duży garnek zupy wystarczy już 1 płaska łyżka takiego słodzidła. Spróbujcie, jak smakuje zupa ogórkowa z miodem, a będziecie zaskoczeni, jak dobrze on tam pasuje.
Zupa ogórkowa z miodem - przepis
Składniki:
- 2 litry wody,
- 2 podudzia z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 szt. ziela angielskiego,
- 5 szt. pieprzy ziarnistego,
- 3 duże ziemniaki,
- 0,5 kg ogórków kiszonych + 1 szklanka wody z kiszenia,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- śmietana do zabielenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy mięso i obraną marchew, pietruszkę oraz seler, a całość zalewamy wodą. Cebulę opalamy i również wrzucamy do naczynia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnistym pieprzem. Całość gotujemy na średniej mocy palnika, aż mięso zrobi się miękkie.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki kroimy je w niewielką kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce (nie wylewamy wody ze słoika, gdyż będziemy wykorzystywali ją później) i podsmażamy na maśle przez kilka minut.
- Gdy mięso będzie już mięciutkie, wyjmujemy je z garnka (razem z cebulą, selerem i pietruszką) i dodajemy pokrojone ziemniaki.
- Gotujemy całość jeszcze przez około 10-15 minut, a w momencie gdy ziemniaki zmiękną, wrzucamy do zupy przesmażone ogórki kiszone i wlewamy wodę z kiszenia. W tym momencie dodajemy też miód oraz sól i pieprz do smaku.
- Gotowa zupa ogórkowa z miodem musi już być tylko zabielona, więc najpierw hartujemy śmietanę odrobiną gorącego bulionu, a potem mieszamy całość i wlewamy znów do garnka. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i gotowe.
















