Miód znajdziemy prawie w każdym domu. Dość często stosowany jest jako zamiennik cukru (choć niewiele to zmienia). Większość z nas wie już, że nie lubi on wysokich temperatur, dlatego przed jego dodaniem trzeba zaczekać, aż spadnie temperatura herbaty. Na fali popularności płyną też miody smakowe, które dają o wiele więcej możliwości. Choć trzeba przyznać, że nie z każdej pasieki kupimy taki, w którym rzeczywiście będzie można wyczuć jakiś inny składnik. Zastanawiacie się, jakie smaki można kupić? Wybór miodów jest ogromny, każdy na pewno znajdzie dla siebie coś odpowiedniego.
Miód w nowej odsłonie
Świat miodowych smaków mocno urósł, dodatkowe składniki sprawiają, że jest jeszcze lepszy, a przy tym niezwykle atrakcyjny, bo i jego kolory przybierają zaskakujące barwy. Poniżej znajdziecie kilka ciekawych propozycji:
- z miętą i cytryną – ma dość intensywny zielony kolor i wyraźnie wyczuwalny smak listków
- pomarańczowy z goździkami – świetny na chłodne wieczory
- z maliną lub z cytryną – to kwintesencja zdrowia
- z przyprawą piernikową na zimę
- z kawą – to raczej wersja dla dorosłych
- z nutą cytryny i imbirem lub z imbirem i czosnkiem
- a nawet miód do kawy z kardamonem lub cynamonem
- ananasowy – przyjemnie orzeźwia
- z jagodami, borówkami, jeżynami
- ciekawostką jest z pewnością niebieski miód ze spiruliną, która jest niezwykle istotna dla osób na diecie bezmięsnej
- z tymiankiem i podbiałem lub z czarnuszką i czarnym bzem
- z orzechami laskowymi i kakao, z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrowy popularny krem czekoladowy
- na koniec warto wspomnieć również o miodzie z truskawkami, mandarynkami, pigwą, rokitnikiem, wiśnią lub z żurawiną
W jakiej temperaturze przechowywać miód?
Temperatura, w jakiej przechowujemy słój miodu, ma ogromne znaczenia. I tu wiele osób może się zdziwić. Kuchenna szafka może nie być najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza, gdy znajduje się blisko źródeł ciepła. Miód lubi temperaturę do 18-20 stopni Celsjusza, a taką trudno uzyskać w kuchni, w której się gotuje i piecze. Niestety umieszczony w szafce, będzie się stale nagrzewał i stopniowo tracił swoje właściwości. W takim razie, gdzie najlepiej jest przechowywać miód? Idealne miejsce dla niego to spiżarka, piwnica lub nieogrzewany garaż. Wszystko jasne, ale co mają zrobić osoby, które nie mają dostępu do takich wygód? Pozostaje im lodówka. Tu ważne jest, żeby nie stawiać go na półkach zwłaszcza tych najniższych, ani tym bardziej w szufladach/pojemnikach o obniżonej temperaturze. Dlaczego? Miód nie powinien być przechowany w temperaturze poniżej 8 stopni Celsjusza. W takim przypadku pozostaje nam najwyższa półka – ale warto sprawdzić, jaka jest dokładnie temperatura w tym miejscu – lub po prostu drzwiczki lodówki. Zbyt wysoka sprawi, że miód może zacząć fermentować.
Jak przechowywać miód?
Ale temperatura to nie wszystko, choć można zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie ona ma zasadniczy wpływ na jakość miodu. Na co w takim razie warto jeszcze zwrócić uwagę? Miód przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamykanym pojemniku. Inaczej może chłonąć zapachy innych produktów. Ważne jest też to, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych. Wybierajmy ciemne lub zacienione miejsca i oczywiście właściwą temperaturę na stałym poziomie.
Popsuty miód – czy to możliwe?
Przyjęło się przekonanie, że miód jest naturalnym produktem bezterminowym, który może być używane przez lata. Niestety nie jest to do końca prawda. Miód zawiera w składzie 20% wody i nie powinno być jej więcej. Jeśli jednak w pasiece został on zbyt szybko odwirowany, może psuć się dużo szybciej, nawet przy poprawnym przechowywaniu. Na to niestety nie mamy wpływu. Jednak druga opcja zależy tylko od nas. Chodzi właśnie o przechowywanie. Miód, który zbyt długo stoi w zbyt wysokiej temperaturze, może z czasem mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiedzialna jest za to substancja, która się wtedy wytwarza (hydroksymetylofurfural).















