Miód znany jest od tysięcy lat. Podczas wykopalisk w Gruzji znaleziono miód sprzed 5500 lat. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom od wieków był wykorzystywany w medycynie ludowej do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Niezwykłe właściwości miodu
Również obecnie miód zalicza do niezwykle cennych naturalnych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. To zasługa niezwykłego składu i właściwości.
Przede wszystkim miód jest ceniony za silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół enzymy, tworzą nadtlenek wodoru, który znany jest ze swoich właściwości antyseptycznych, hamujących rozwój bakterii. W swoim składzie miód zawiera ponad 20 cennych pierwiastków, m.in. żelazo, magnes, potas, fosfor, miedź, wapń, czy mangan. Jest też cenny w witaminy A, C i z grupy B. Zawiera też kwas foliowy.
Dzięki temu pozytywnie wpływa na działanie całego organizmu, a szczególnie:
- działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwalergicznie
- wpływa na zwiększenie odporności i regeneruje organizm
- jest dobrym źródłem energii, poprawia nastrój i koi nerwy
- dzięki zawartości glukozy wspomaga pracę mózgu
- pomaga w zasypianiu
- jest pomocny przy leczeniu kaszlu, przeziębieniu, bólu gardła i zapaleniu zatok
- zewnętrznie stosowany pomaga w gojeniu ran i oparzeń
- pozytywnie wpływa na prace serca, wzmacniając je
- spożywanie miodu może wpłynąć na obniżenie ciśnienie krwi, poprawę krążenie powstrzymanie rozwoju miażdżycy
- reguluje pracę wątroby i nerek
- poprawia pracę układu pokarmowego
- ma właściwości odtruwające i oczyszczające – usuwa z organizmu ołów i inne metale ciężkie, oraz neutralizuje skutki picia alkoholu
- jest też wykorzystywany do produkcji kosmetyków, bo ma właściwości kojące, wygładzające i rozjaśniające
Jak rozpuścić miód?
Każdy naturalny miód prędzej czy później zaczyna się krystalizować. To naturalne zjawisko. Miód rzepakowy, który zawiera sporo glukozy może się krystalizować już po 2-3 miesiącach od zebrania. Inne miody, takie jak spadziowy, akacjowy, czy gryczany zawierają więcej fruktozy zaczynają się krystalizować później i na początku krystalizacji ulega dolna warstwa miodu.
Krystalizacja nie ma żadnego wpływu na właściwości miodu, jeśli jednak wolimy miód w płynnej postaci, można go rozpuścić, ale trzeba to robić bardzo ostrożnie.
A to dlatego, że zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają powolnemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni C. A to powoduje, że miód traci swoje cenne właściwości.
Żeby prawidłowo rozpuścić miód, należy słoik wstawić do ciepłej wody o temperaturze, która nie przekracza 40 stopni C. Trzeba się uzbroić w cierpliwość i kilka razy wymienić wodę na ciepłą. Dobrze jest też zamieszać miód w trakcie, by równomiernie się rozpuścił. Nie warto rozpuszczać większej ilości słoików, bo i tak za jakiś czas znów się skrystalizują.
Jeśli więc wkładacie słoik z miodem do gorącej wody, by szybko go rozpuścić, niszczycie wszystkie właściwości miodu, za który zapewne zapłaciliście spore pieniądze. Zostaje jedynie kolor i smak.
Czy miód może się zepsuć?
Zazwyczaj miód się nie psuje. To zasługa zawartego w nim nadtlenku wodoru, który ma właściwości antybakteryjne. Również znajdujące się w miodzie flawonoidy konserwują miód, dzięki naturalnym właściwościom przeciwutleniającym i grzybobójczym.
Czasami jednak można zobaczyć na powierzchni miodu pianę i skrystalizowane grudki. To znak, że miód fermentuje. Dzieje się tak najczęściej, gdy miód zostanie zebrany za wcześnie i zamknięty szczelnie w słoiku. Również miód rzepakowy może fermentować, a to za sprawą znajdujących się w nim aminokwasów i cukru. Łatwo poznacie sfermentowany miód po zapachu przypominającym drożdże i piwo.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Są różne sposoby na sprawdzenie, czy miód jest prawdziwy. jednak najprościej odwrócić słoik na chwile do góry dnem, następnie wrócić do zakrętki na górze i odkręcić zakrętkę. Jeśli na zakrętce miód tworzy na środku kształt leja i powoli spływa, to znaczy, że jest prawdziwy. Gdyby równomiernie rozlał się po całej zakrętce, to nie jest prawdziwy miód. Ten sposób zdradził nam wieloletni pszczelarz.
















