Gruszka, to owoc, którego potencjał jest doceniany przez wiele osób na całym świecie. Słodycz tego owocu może być z powodzeniem wykorzystana w cukiernictwie, a także w gastronomii. Podpowiadamy co zrobić z gruszek na różne posiłki w ciągu dnia.

Co zrobić z gruszek na śniadanie?

Śniadanie, pierwszy i najważniejszy posiłek całego dnia, który ma nam dostarczyć porcję energii na cały dzień. W wielu przypadkach śniadanie przygotowywane jest z jajek, tostów, parówek i innych tego typu produktów. Można jednak przygotować na śniadanie nie tylko wytrawne pozycje. Gruszka, to owoc, który może zostać wykorzystany na wiele różnych sposobów. Oto nasze śniadaniowe propozycje, które samodzielnie przygotujecie w domu:

1. Owsianka z gruszkami

Owsianka, to danie wartościowe, które może dostarczyć nam wielu minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania w trakcie dnia.  Można ją przygotować z wykorzystaniem miodu, bakalii, a także owoców, w tym naszej gruszki. Jeśli jednak potrzebujecie dostarczyć sobie nieco białka i tłuszczy, możecie dodać do owsianki masło orzechowe, które wzbogaci śniadanie o dodatkowe walory smakowe. Owsianka jest bardzo szybkim daniem, które możecie przygotować w kilka chwil.

2. Pancake z dżemem gruszkowym

To małe naleśniki, które możemy głównie kojarzyć ze Stanami Zjednoczonymi i ich klasycznymi śniadaniami. Jest to zastrzyk kalorii, które są „paliwem” dla naszego organizmu, dlatego takie śniadanie wydaje się idealnym wyborem. Można je zjeść oryginalnie z syropem klonowym, ale osobiście polecamy wykorzystać dżem z gruszek – nie jest on tak słodki jak syrop klonowy, lecz wyrazisty smak gruszek sprawi, że danie to będzie niezwykle smaczne i będzie to dość oryginalne rozwiązanie.

3. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Jest to propozycja, może przystosowana bardziej na lunch, ale ilu z Was nie nosi do pracy śniadań? Wykonanie sałatki z gruszką i serem pleśniowym, a także serem typu parmezan w cienkich plastrach i ocet balsamiczny sprawi, że ta sałatka zasmakuje każdej osobie. Do tej propozycji polecamy dodać również garść orzechów włoskich. Ta sałatka nie jest może bogata w kalorie, które są potrzebne szczególnie z rana, ale jest ona wręcz przepełniona wartościowymi mikroelementami dla człowieka.

4. Sałatka z rukolą i gruszką

Jest to kolejna sałatkowa propozycja, którą można wykonać z myślą o lunchu lub śniadaniu w pracy. Bardzo dobrze komponuje się z octem balsamicznym oraz orzechami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi.

Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska

5. Racuchy z gruszką

Racuchy, to propozycja nieco podobna do wyżej wspomnianych pancake’ów. Sycąca i smaczna propozycja na początek dnia to dobra wybór, a to ze względu na liczbę kalorii, które z rana są bardzo potrzebne. Do ich wykonania warto wykorzystać gruszkę, która wzbogaci racuchy o dodatkową nutę smakową, a także o witaminy. Jest to propozycja niespotykana, ponieważ racuchy przeważnie wykonuje się z jabłkami. Racuchy z gruszką są bardzo dobrą propozycją do porannej kawy lub herbaty.

Co zrobić z gruszek na obiad?

Pora obiadowa kojarzy nam się z daniami wytrawnymi, ale czasami można zrobić wyjątek od reguły. Dania obiadowe słodkie z wykorzystaniem gruszki – brzmi to nieco abstrakcyjnie, ale z powodzeniem można takie potrawy z gruszek wykonać. W większości przypadków jednak gruszka pełni funkcję dodatku przy takich potrawach, jak kotlety mielone, pieczona kaczka lub kurczaka. Obiad z gruszkami można wykonać na wiele sposobów, a dań, które są przygotowane typowo z gruszki, jest mało, ale przygotowaliśmy dla Was zestawienie kilku propozycji, które warto wykonać:

1. Krem z gruszki i pietruszki

Jest to dość szybka i prosta w wykonaniu przystawka, którą możemy podać przed daniem głównym. Idealnie nadaje się na cieplejsze dni, a to ze względu na swój orzeźwiający smak.

2. Garus

Jest kolejne danie à la zupa, które może zostać wykonane przez każdego. Oryginalnie danie to wykonuje się na święta Bożego Narodzenia, ale jego wariacje można również wykonać w innym okresie.

3. Pizza z gruszką

W naszym kraju coraz więcej restauracji włoskich serwuje pizze na bazie białego sosu z gruszką, miodem, kurczakiem i orzechami. Jest to propozycja dość abstrakcyjna, ale za to jaka smaczna. Polecamy wykonać ją samodzielnie!

4. Udka z kurczaka pieczone z gruszką

Kurczak pieczony z gruszkami brzmi bardzo apetycznie. Połączenie mięsa ze słodyczą owoców niektórym z Was może kojarzyć się niesmacznie, ale takie połączenia, są często bardziej zjadliwe, niż mogłoby się wydawać.

5. Kotlety wieprzowe smażone z gruszką

Jest to kolejna mięsna propozycja, w której została wykorzystana gruszka. Smak całego dania będzie jednak nieco inny, a to wszystko przez mięso wieprzowe.

Co zrobić z gruszek na deser?

Z gruszek, tak jak z innych owoców, można wykonać wiele różnych ciast, kompotów, a nawet marmolad lub dżemów. Muffinki z gruszkami, które wykonacie w około 60 minut, ciasto z gruszkami i czekoladą deserową, czy gruszki w czekoladzie, które są najszybszym deserem, jaki możecie zrobić, to nasze najsmaczniejsze propozycje:

1. Tarta z gruszką

Taki deser przypadnie każdemu domownikowi. Szybki i prosty w wykonaniu, a jaki przepyszny. Koniecznie spróbujcie wykonać ją samodzielnie w domu.

2. Ciasto z gruszkami i czekoladą gorzką

Jest to deser, który łączy w sobie słodycz gruszki i gorzkość czekolady. Takie połączenie smaków może posmakować wielu sympatykom słodyczy, a sam deser jest wręcz banalny w przygotowaniu.

3. Ciasto gruszkowe z budyniem

Równie pyszna propozycja, która na swój sposób jest wyjątkowa. Połączenie budyniu z gruszką sprawia, że ciasto jest stosunkowo słodkie i „mokre” przez co wielu osobom może przypaść do gustu – idealnie pasuje do porannej kawy.

4. Konfitura z gruszek

Gorzkość cytryny użytej w większości przepisów, jak i słodycz gruszki sprawia, że ten deser umili każdy jesienny wieczór.

5. Muffinki z gruszkami

Do klasycznego ciasta na muffinki wystarczy dodać pokrojone w kostkę gruszki. Efekt będzie przepyszny.

Desery, do których wykonania wykorzystamy gruszki, są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego polecamy wykonać je samemu w domu. Nadadzą się one zarówno jako podwieczorek, jak i śniadanie, które zjecie przy filiżance kawy lub herbaty.