Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o czymś takim jak zajęcze gruszki, to koniecznie poznajcie te owoce. Można je znaleźć w wielu ogródkach, ale dziś mało kto o nich pamięta, a to prawdziwy naturalny skarb dla organizmu. Są bowiem nie tylko smaczne, ale i pełne cennych wartości, które przydadzą się każdemu. 

Czym są zajęcze gruszki? 

Wbrew pozorom nie jest to żaden gatunek znanych nam gruszek, bo pod tą uroczą nazwą kryje się zupełnie inna roślina. Zajęcze gruszki, babi mąka czy ptasi chleb to po prostu głóg, czyli krzew z rodziny różowatych. Te niewielkie kuleczki są bardzo dekoracyjne, ale nie każdy wie, że można je jeść i zdecydowanie warto to robić, bo zyskamy nie tylko smak, ale i wiele cennych właściwości odżywczych. Głóg od lat był bowiem wykorzystywany w medycynie naturalnej i potrafił pomóc na wiele popularnych dolegliwości. Zobaczcie więc, na co pomaga owoc głogu, a od razu zainteresujecie się tymi drobinkami.

Głóg - właściwości

Wartościowe są zarówno owoce, jak i kwiaty głogu, ale dzisiaj głównym bohaterem będą te drugie. Zawierają one cenne kwasy omega-3 i omega-6, a także flawonoidy, beta-karoten, rutynę oraz wiele olejków eterycznych. Oprócz tego znajdziemy w nich cały wachlarz minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, selen czy chrom. Do tego należy dorzucić jeszcze sporą ilość witaminy C i mamy już komplet genialnych składników zarówno dla zdrowia, urody, jak i samopoczucia. Taki zestaw przynosi mnóstwo korzyści i każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Zobaczcie, co potrafi ta roślina:

  • pomaga obniżać ciśnienie tętnicze,
  • poprawia trawienie,
  • wspiera pracę układu krążenia,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na drogi oddechowe,
  • pomaga przy bezsenności.

 Jak przygotować owoce głogu?

Owoce głogu przydają się w kuchni na wiele sposobów. Niektórzy przerabiają je na domowe konfitury i dżemy, ale zdecydowanie najczęściej robi się z nich soki, napary i nalewki. Wszystkie te specjały to skarbnica smaku, aromatu i cennych właściwości, ale zdecydowanie najprostszym rozwiązaniem na szybko jest rozgrzewająca herbatka.

Aby przygotować taki wzmacniający napar, wystarczy tylko wsypać do szklanki 2 łyżeczki tych niewielkich owoców, zalać je wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie już tylko przecedzamy napar i opcjonalnie słodzimy go do smaku miodem. Jeśli jednak macie w swoich ogródkach sporo kuleczek głogu, to najlepiej będzie przygotować z nich duży zapas domowego soku na cały rok. Zobaczcie, jak to zrobić. 

Prosty przepis na sok z głogu

Składniki:

  • 1 kg owoców głogu,
  • 400 gramów cukru,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie:

  1. Świeże owoce głogu zalejcie ciepłą wodą i odstawcie do wystudzenia. Następnie zmiażdżcie je, aby łatwo usunąć pestki.
  2. W garnku podgrzejcie wodę z cukrem, aż uzyskacie jednolity syrop. Do takiego płynu wrzućcie owoce i gotujcie całość przez 15-20 minut.
  3. Gotowy sok z owoców głogu przecedźcie przez gęste sito lub gazę i przelejcie do czystych, wyparzonych butelek lub słoiczków. Całość szczelnie zakręćcie i zapasteryzujcie, a potem przechowujcie sok z głogu w ciemnym, chłodnym miejscu.