Gruszki są obecnie najtańsze i najpyszniejsze, więc to zdecydowanie najlepszy moment w roku na korzystanie z ich świetnego smaku i konsystencji. Jedzcie je na surowo i przygotowujcie z nich różnego rodzaju pyszności w słoikach na cały rok, a podziękuje wam za to cały organizm. Jednak gdy trafią się wam twarde gruszki, które nie są jeszcze gotowe do pałaszowania, nie zostawiajcie ich tak po prostu w koszyku z owocami. Zamiast tego zróbcie 1 sprytny myk, a dzięki niemu gruszki dojrzeją znacznie szybciej i w mig staną się mięciutkie oraz idealnie słodkie.
Gruszki - właściwości
Jeśli często zajadacie w sezonie gruszki, to robicie przysługę nie tylko podniebieniu, ale i całemu organizmowi, gdyż te owoce mają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi miedź, potas, magnez, wapń i fosfor, a także witaminy A, K, C i te z grupy B. Wszystko to razem tworzy wartościową mieszankę, która wspomaga zarówno zdrowie, samopoczucie, jak i urodę. Zobaczcie, co potrafią gruszki, a będziecie uwzględniali je w swoich jadłospisach jeszcze częściej:
- wzmacniają odporność,
- zmniejszają stany zapalne,
- wspierają pracę układu nerwowego,
- regulują ciśnienie tętnicze,
- pomagają na zaparcia,
- przyspieszają gojenie się ran,
- poprawia wygląd skóry,
- pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu,
- korzystnie wpływają na wzrok.
Jak jeść gruszki?
Aby skorzystać ze wszystkich wyżej wymienionych korzyści, warto regularnie zajadać gruszki, a możliwości ich wykorzystania w kuchni jest tak dużo, że ten owoc nigdy się wam nie znudzi. Gruszki można bowiem nie tylko chrupać na surowo, ale też smażyć, gotować i piec. Z tego względu genialnie nadają się na domowe przetwory, czy różnego rodzaju desery i dodatki do obiadu.
Co więcej, gruszki pysznie smakują zarówno w wersji na słodko, jak i tej wytrawnej, na przykład w surówkach, sałatkach czy jako dodatek do serów i wędlin. Świetnym pomysłem na danie obiadowe jest też zupa krem z gruszki i pietruszki czy krucha tarta z serem pleśniowym i gruszkami. Na rodzinny obiad doskonale sprawdzi się także kurczak pieczony z gruszkami czy kultowa przystawka z owocową nutą, czyli tatar z gruszkami.
Niestety czasem kupujemy gruszki, które są jeszcze lekko za twarde i czekamy cierpliwie, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji oraz większej słodyczy. Można to jednak przyspieszyć pewną prostą metodą. Zobaczcie, jak to zrobić i już zawsze cieszcie się smakiem perfekcyjnie dojrzałych gruszek.
Jak zmiękczyć twarde gruszki?
Jak sprawić, żeby gruszka była miękka? Sprawa jest banalnie prosta. Musicie tylko włożyć do reklamówki z gruszkami jedno dojrzałe jabłko lub banana, które wydzielając etylen, przyspieszą zmiękczenie twardych konferencji czy innych gatunków. Im bardziej dojrzały będzie użyty banan czy jabłuszko, tym szybciej twarde gruszki zmiękną i staną się idealne do jedzenia.
Jeśli jednak nie macie akurat pod ręką żadnych innych owoców i chcecie przyspieszyć dojrzewanie twardych gruszek, możecie zastosować też inny prosty patent. Chodzi o to, aby schować twarde gruszki do papierowej torby, szczelnie zawinąć i położyć w ciepłe miejsce. Najlepiej, aby taka papierowa torebka z gruszkami leżała na słońcu, więc idealnie sprawdzi się tutaj parapet lub stół tuż pod oknem.


















